Sveitsin Ystävät Keski-Suomessa

Yhteystiedot

Pj.
Eeva-Liisa von Lerber, keskisuomi(at)sveitsi.fi, 050 3538332
Varapj.
Sirkka Laukkarinen, sirkka(at)laukkarinen.fi, 050 545 7746
Sihteeri
Veikko Valli, veke.valli(at)gmail.com, 0400 546 766

 

Hallitus 2017

Eeva-Liisa von Lerber, puheenjohtaja
Sirkka Laukkarinen, varapuheenjohtaja
Veikko Valli, sihteeri
Paula Powling, rahastonhoitaja
Sarita Heinonen
Raija Lamminmäki – Meyer

 

Sveitsin Ystävät Keski-Suomessa pyytää jäseniään lähettämään sähköpostiosoitteensa Sveitsin Ystävien toimistoon sys(at)sveitsi.fi. Sähköpostiosoitetta käytetään ainoastaan jäsenten tiedottamiseen Sveitsin Ystävien tapahtumista eikä julkaista tai luovuteta eteenpäin.

 

Tapahtumia 2017

Stammtisch tapaaminen
Tapaaminen on  aina kuukauden toisena tiistaina klo 18, paikka konditoria Wilhelmiina, Asemakatu 6, Jyväskylä. Kevään Stammtisch-illat ovat siis 14.2., 14.3., 11.4. ja 9.5.

Toukokuun Stammtisch

Toukokuun Stammtisch 9.5. klo 18-20 toteutetaan poikkeuksellisesti Kansalaistoiminnankeskus Mataran neuvotteluhuone Ratamossa, Matarankatu 4.  Jäsenemme  Sophie Alix Capdeville on lupautunut kertomaan Suomen ja Sveitsin kielilainsäädäntöjen yhteisistä ja erottavista piirteistä.
Samalla meillä on mahdollisuus kuulla Sophien  väitöskirjasta, joka käsitteli Saamen kirjakielen syntyvaiheita.

Luontoretki Ähtäriin
Lauantaina 20.5. teemme retken  Ähtärin eläintarhaan, kotieläintilalle ja Tuomarniemen metsäoppilaitoksen puulajipuistoon. Matkaan lähdemme taas kimppakyydeillä. retken hinta on aikuisilta 25 €  ja lapsilta (5-12 v) 15 € sisältäen lounaan ja ryhmälipun eläintarhaan ja kotieläinpuistoon.

Erste August
Perinteiseen tapaan juhlistamme Sveitsin kansallispäivää, Erste August Kiviniemessä, Haukkalantie 34, Jyväskylä. Tällä kertaa tapaamme hieman etuajassa 30.7.2016 klo 14 alkaen. Iltamme päättyy kello 20 mennessä.

 

 

Menneitä tapahtumia

 

Vuosi 2017

Vuosikokous torstaina 19.1.2016 klo 18-20

Kokouspaikka oli Kanerva kokoushuoneessa Matarankatu. 4. Jyväskylä.

Raclette-ilta

Alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen reclettea syötiin Raijan ja Fritzin luona Laukaan Äijälässä 19.4.

Yritysvierailu Landis+Gyrille

Vierailijoita oli 12 ja paikalla oli 2 yrityksen edustajaa. Esittely oli mielenkiintoinen ja yrityksen yhteydet Sveitsiin tulivat hyvin esiin.

 

Vuosi 2016

Vuosikokous torstaina 21.1.2016 klo 18-20

Kokouspaikka oli Talvikki kokoushuoneessa Matarankatu. 6. Jyväskylä. Vuosikokousasioiden käsittelyn lisäksi näimme kuvakavalkaadin 30-v. juhlistamme.

Raclette-ilta torstaina 18.2.2016 klo 18

Ilta järjestettiin Matarasalissa, Matarankatu 6. Illanviettoon osallistui myös Dante-seuran jäseniä

Kevätretki Mänttään 17.5.

Yhdentoista hengen ja kolmen henkilöauton kulttuurimatkaseurueemme starttasi Jyväskylästä kohti Mänttää toukokuisena tiistaiaamuna klo 9.

Ensimmäinen tutustumiskohteemme Mäntässä oli arkkitehti Palmqvistin suunnittelema, vuonna 1928 valmistunut kirkko. Kirkkoherranviraston ystävällinen työntekijä tuli avaamaan meille kirkon oven ja päästi meidät sisään tutustumaan Hannes Autereen ja Alvar Cawénin taideteoksiin. Ryhmämme jäsenen Sirkka Laukkarinen kertoi Hannes Autereesta ennen kirkkoon menoa tavalla joka innosti meitä keskustelemaan ja tutkimaan puuveistoksia ja -reliefejä pitkään ja hartaasti.

Kirkon jälkeen suuntasimme Joenniemeen ja Serlachiusmuseo Göstaan. Aikaisesta vuodenajankohdasta johtuen käyntimme siellä sujui väljissä olosuhteissa ja saimme hyvin yksilöllistä palvelua. Aloitimme vierailun kahvitteluhetkellä ravintola Göstassa, jonka jälkeen ohjelmamme jatkui opastetulla tutustumisella näyttelyihin Feminiininen sensibiliteetti ja Taiteen tähtitaivas. Opastetun kierroksen jälkeen käytimme vielä aikaa museoon tutustumiseen, jokainen oman mielenkiintonsa mukaisesti.

Seuraavaksi ajoimme Mäntänvuoreen Viinitupa Vuorenmajalle. Vuorenmaja on, kuten kirkkokin, arkkitehti Palmqvistin suunnittelema ja valmistunutkin saman vuonna, 1928. Maja itsessään on varsin upea nähtävyys ja samoin ympäristön näkymät, joita tosin rajoittavat tehokkaasti majaa ympäröivällä luonnonsuojelualueella kasvavat korkeat kuuset. Majalla nautimme herkullisen, sveitsiläisen Flammkuchen- menun. Söimme ja joimme iloisen puheensorinan säestyksellä. Majan sveitsiläis-suomalainen omistajapariskunta osallistui myös keskusteluihimme. Kolme tuntia vierähti kuin siivillä. Sitten olikin jo kotiinlähdön aika ja suuntasimme autojen keulat kohti Jyväskylää.

DSC00210 
Kuva Sopie Alix Capdeville
Sirkka Laukkarinen kertoo ryhmälle aurinkoisessa säässä Hannes Autereesta ennen kirkkoon menoa
Gösta_aula
Kuva ja editointi Arnold von Lerber
Opas kertoo ryhmälle Gösta museon aulassa museosta ja näyttelyistä ennen kierroksen alkua

 

Erste August

Sveitsin kansallispäivää juhlistettiin 31.7. kesämaja Kiviniemessä Tuomiojärven rannalla. Osanottajia oli 27. Ohjelmassa oli grillausta, pihaleikkejä, saunomista ja tanssia haitarin säestyksellä.

Kaspar Ruoffin valokuvanäyttelyn ”Veden valossa” avajaiset

Näyttelyn avajaiset olivat 24.8. ja se oli yleisölle avoinna 25.8.-18.9. Paikallisosasto myötävaikutti näyttelyn tuloon Jyväskylään. Noin 40 henkilöä, jäseniä ja muuta yleisöä osallistui näyttelyn avajaisiin.

Kaspar Ruoffin taiteilijatapaaminen

Tapaaminen järjestettiin 17.9 Grafiika ja Valokuvauskeskus Ratamossa. Paikallisosasto vastasi tapahtuman järjestelyistä ja tarjosi pientä purtavaa. Osallistujia oli noin 30.

Kokkikurssi ”Keitetään yhdessä Fritzin ja Raija kanssa”

Kurssi järjestettiin 21.9. Jyväskylän Marttalassa ja osallistujia oli 9.

Seppo Haarion esitelmä ”Vaeltaminen Sveitsin Alpeilla”

Esitelmä pidettiin 1.11. Jyväskylän kaupunginkirjaston pienessä luentosalissa ja yleisöä paikalla oli noin 30. Reilun tunnin kestäneen esitelmän jälkeen yleisöllä oli mahdollisuus tutustua Haarion matkoiltaan tekemiin valokuvakirjoihin.

Glögi-ilta

Glögi-ilta järjestettiin 23.11. Punaisessa Pirtissä. Osanottajia oli 16. Tarjolla oli pientä purtavaa ja glögiä. Mukavan yhdessäolon lisäksi ohjelmassa oli yhteislaulua ja seuraleikkejä.

Stammtisch tapaamiset

Stammtisch tapaamisten paikkana oli Trattoria Aukio. Pöydän ympärille kokoonnuttiin vuoden aikana 7 kertaa.

 

Vuosi 2015

Keski-Suomen Sveitsin ystävien 30-vuotisjuhla

 

Kuvia vuosilta  2014  ja 2013

 

1. August 2014

1. August 2014

Kesäjuhlat Kiviniemessä 2014

Kesäjuhlat Kiviniemessä 2014

 

Paikallisjärjestöt Jyväskylä

Kesäjuhla 2013

 

Paikallisjärjestöt Jyväskylä

Kesäjuhla 2013

Keski-Suomen paikallisoaston hallitus, Mia Lanz ja Daniel Loosli, Eidg. JOdlerverband, esitelmätilaisuudessa 24.4.2014

Keski-Suomen paikallisosaston hallitus, Mia Lanz ja Daniel Loosli, Eidg. Jodlerverband, esitelmätilaisuudessa 24.4.2014 Jyväskylässä