helmikuu 14, 2022

21.5.2022 Kevätretki Suomen lasimuseoon ja Marskin majaan

21.5.2022 Kevätretki Suomen lasimuseoon ja Marskin majaan

Järjestämme lauantaina 21.5. jo kaksi kertaa Covid-19 pandemian takia perutun kevätretken Suomen lasimuseoon Riihimäelle ja Marskin Majalle Lopelle.
Ohjelma:

09:00 Lähtö Rautatientorilta Mikonkadun tilausajopysäkiltä
10:00 Tulo lasimuseoon
10:15 Opastettu kierros lasimuseossa. 2 ryhmää, toinen suomen ja toinen englannin kielinen
12:00 Lounas Ravintola Klaas lasimuseon yhteydessä 1)
13:00 Lähtö lasimuseosta Marskin majalle
13:30 Opastettu kierros. 2 ryhmää. Toinen opastetaan suomeksi, toinen suomeksi ja saksa/englanti
Kahvi ja leivos
15:00-15:30 Lähtö Marskin majalta
17:00 Tulo Rautatientorille Mikonkadun tilausajopysäkille

Retken hinnaksi tulee 25 €/henkilö. Se sisältää matkat, opastukset, lounaan, kahvin ja leivoksen. Ilmoittautuminen tapahtuu maksamalla 25 €/henkilö 14.5. mennessä Sveitsin Ystävät Suomessa Pääkaupunkiseudun paikallisosaston tilille: FI43 8000 1770 6140 31.
Ilmoittautumisen yhteydessä tulee mainita, haluaako liha-, kala- vai kasvisvaihtoehdon ja muut mahdolliset rajoitteet. Linja-autoon mahtuu 50 henkilöä. Mukaan otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.
Retkelle osallistuminen edellyttää tähän saakka maksettua jäsenmaksua.
1) Salaatit: Talon vihreä salaatti, pasta-juustosalaatti, leipätori & levitteet Pääruoka: Porsaan ulkofilettä & punaviinikastiketta, puna-ahventa & jogurttikastiketta, punajuuripyöryköitä, paahdettua perunaa, kauden kasviksia Jälkiruoka: Marjamousse, kahvi, tee Juomat: Vesi, mehu, kotikalja

Jo ilmoittautuneita  pyydetään ilmoittamaan lounasvaihtoehdot: seppo.haario(a)gmail.com

Huom! Ottakaa mahdollinen museokortti mukaan

SUOMEN LASIMUSEO
Suomen lasimuseon tehtävä valtakunnallisena vastuumuseona on esitellä lasin historiaa ja muotoilua. Museossa voi perehtyä lasin yli 4000 vuotta vanhaan historiaan ja suomalaisen lasinvalmistuksen 300-vuotiseen perinteeseen. Historiallisen perusnäyttelyn lisäksi lasimuseo esittelee vaihtuvissa näyttelyissä kansainvälisiä ja kotimaisia käyttö- ja taidelasin, lasitaiteen ja muotoilun huippuja sekä myös harvinaisia historiallisia kokoelmia eri puolilta maailmaa.

MARSKIN MAJA
Marskin Maja eli Suomen Marsalkka Mannerheimin Metsästysmaja on nykyinen museo ja ravintola Lopella. Alun perin maja pihapiireineen rakennettiin 14. divisioonan syntymäpäivälahjaksi Mannerheimille vuonna 1942 ja sijaitsi Rukajärvellä.

Marskin majaan kuuluvat kelohongasta rakennettu metsästysmaja, kalamaja ja sauna. Maja rakennettiin jatkosodan aikana vuonna 1942 ja se oli alkujaan kenraalimajuri Erkki Raappanan komentaman 14. divisioonan sotilaiden lahja 75 vuotta täyttävälle ylipäällikölle, marsalkka Mannerheimille. Alkuperäinen sijaintipaikka oli Lieksajärven rannalla Keihäsniemessä Rukajärvellä Suomen miehittämässä Itä-Karjalassa. Majan suunnittelijana toimi arkkitehti, luutnantti Eino Pitkänen. Pitkänen suunnitteli myös majan sisustuksen, tekstiilejä lukuun ottamatta. Maja luovutettiin lahjakirjalla Mannerheimille 5. kesäkuuta 1942.

Jatkosodan lopussa maja purettiin ja sille etsittiin uusi paikka tulevan valtakunnanrajan länsipuolella. Majan alkuperäiset rakentajat pystyttivät rakennuksen uudelleen Punelian rannalle Lopelle touko- ja kesäkuun aikana 1945. Mannerheim saapui ensimmäisen kerran majalle 21. kesäkuuta 1945, jolloin kenraalimajuri Raappana luovutti juhlallisesti majan avaimet sen isännälle. Hoitamiensa tasavallan presidentin tehtävien ja heikentyneen terveytensä vuoksi marsalkka vieraili majalla sen uudessa sijaintipaikassa tiettävästi vain kahdeksan kertaa, viimeisen kerran syyskuussa 1948.