toukokuu 16, 2015

Sveitsin Ystävät Suomessa ry:n kielikurssit

Sveitsin Ystävät Suomessa ry:n kielikurssit

Sveitsin Ystävät Suomessa ry:n kielikursseilla tutustuttiin kevään aikana Sveitsin viinialueisiin.

Helsingissä SYS-toimistolla tiistaina 28.4.2015 ja keskiviikkona 29.4.2015 Turun Vanhalla Raatihuoneella nautittiin sveitsiläistä juusto-fondueta ja kuultiin esitelmä Wallisin kantonista. Turismista pääelinkeinon saava kantoni tunnetaan suurista jäätiköistä ja korkeista vuoristaan. Täällä sijaitsee Sveitsin korkein huippu, Dufourspitze 4 634 m. Matkailualan konkareista tunnetuin wallisilainen on Cèsar Ritz (1850-1918), joka perusti maailmankuulut Ritz-hotellit Pariisissa ja Lontoossa.

Kaksikielisen (ranska ja saksa) kantonin asukkaat ovat ylpeitä upeista viinitarhoistaan sekä Euroopan korkeimmasta padosta Grande Dixence, jonka korkeus on 285 m. Se sijaitsee 2 365 m korkeudessa.

Sveitsinsaksan opiskelijat Helsingissä fondue-patojen äärellä

Sveitsinsaksan opiskelijat Helsingissä Chäsfondue-patojen äärellä

Italian kielen opiskelijat nauttivat fonduesta Helsingissä

Italian kielen opiskelijat nauttivat fonduesta Helsingissä

Juusto-fondue maistuu hyvässä seurassa

Juusto-fondue maistuu hyvässä seurassa

Panorama-matkakurssilaiset Turun Vanhalla Raatihuoneella

Panorama-matkakurssilaiset Turun Vanhalla Raatihuoneella

Italian kielen opiskelijat ja fonduta al formaggio

Italian kielen opiskelijat ja fonduta al formaggio

 

Sveitsiläisiin viineihin perehdyttiin Turussa  keskiviikkona 6.5.2014 ja Helsingissä torstaina 7.5.2015. Viinimaisteluun oli valittu sveitsiläisistä viineistä valkoviini Jolicoeur, 2012, ja punaviini Valéria Dôle de Sion, 2012.

Sveitsin viinien laatuluokitus, Appellation d’Origine Contrôlée AOC, huomioi seuraavat asiat:
1. Perinteinen valmistustapa alusta loppuun
2. Tuotteet ovat tietyltä alueelta, myös ainakin osa valmistuksesta
3. Dokumentoitu ja tarkastettu valmistusprosessi
4. Laadun säilymisen tarkastus

Kontrollierte Herkunftsbezeichnung on alkuperänimitys, joka perustuu maaperän perusteella nimityksen saaneisiin alueisiin ja paikallisten perinteiden perusteella määriteltyihin tuotannon edellytyksiin. Schweizerische Vereinigung der AOP -yhdistyksen internet-sivuihin voit perehtyä täällä.

Jolicoeur valmistetaan Unescon maailmanperintökohteessa Genevejärven rannalla. Lavaux’n viinialue on erikoistunut terassiviljelyyn ja seudulla järjestetään patikointeja upeiden viinitarhojen läpi. Maisemat järvelle ovat henkeäsalpaavan kauniit.

Valéria Dôle de Sion on Wallisin kantonin tuote, kuten nimestä voi päätellä. Dôle-viinit valmistetaan rypäleyhdistelmistä, joihin sisältyy 85 % Pinot Noir ja Gamay -rypäleita ja 15% Syrahia, Humagne Rougea tai Cornalin -rypäleitä. Seudulla valmistetaan myös Rosé-viiniä.

Humagne Rouge -rypäle on lähtöisin Välimeren alueelta, mistä se tuotiin 1900-luvun alkupuolella St. Bernhard -vuoren yli Wallisiin. Viiniä suositellaan nautittavaksi riistaruoan kanssa noin 14-16 asteisena.

Euroopan korkeimmalla viinialueella viljellään maailmankuulua Heida-rypälettä jopa
1 150 metrin korkeudessa. Tärkeä maatalousalue tuottaa myös 95% Sveitsin päärynöistä ja aprikooseista.

vino2

Viiniesitelmä SYS-toimistolla Helsingissä

Viiniesitelmä SYS-toimistolla Helsingissä

 

Jälkiruokajuomana maistettiin Williamsia. Päärynäsnapsi valmistetaan Wallisin herkullisista päärynöistä, jotka kypsyvät kantonin ainutlaatuisessa ilmastossa: päivät ovat erittäin lämpimiä ja yöt viileita vuoristossa. Kurssilla kuultiin myös, mikä on saksankielisten alueiden -brand, -wasser ja -geist -juomien ero ja miten päärynät saadaan pulloon.

Williams

Williams

 

Lisää tietoa Sveitsin viinialueista löydät alla olevien linkkien kautta:
Hiking the lavaux Vineyard Terraces in Spring
Der höchste Weinberg Europas

Kuvat: Mia Lanz

Sveitsin Ystävät Suomessa ry:n kielikurssit

Sveitsin Ystävät Suomessa ry:n kielikurssit

Sveitsin Ystävät Suomessa ry:n kielikursseilla tutustuttiin kevään aikana Sveitsin viinialueisiin.

Helsingissä SYS-toimistolla tiistaina 28.4.2015 ja keskiviikkona 29.4.2015 Turun Vanhalla Raatihuoneella nautittiin sveitsiläistä juusto-fondueta ja kuultiin esitelmä Wallisin kantonista. Turismista pääelinkeinon saava kantoni tunnetaan suurista jäätiköistä ja korkeista vuoristaan. Täällä sijaitsee Sveitsin korkein huippu, Dufourspitze 4 634 m. Matkailualan konkareista tunnetuin wallisilainen on Cèsar Ritz (1850-1918), joka perusti maailmankuulut Ritz-hotellit Pariisissa ja Lontoossa.

Kaksikielisen (ranska ja saksa) kantonin asukkaat ovat ylpeitä upeista viinitarhoistaan sekä Euroopan korkeimmasta padosta Grande Dixence, jonka korkeus on 285 m. Se sijaitsee 2 365 m korkeudessa.

Sveitsinsaksan opiskelijat Helsingissä fondue-patojen äärellä

Sveitsinsaksan opiskelijat Helsingissä Chäsfondue-patojen äärellä

Italian kielen opiskelijat nauttivat fonduesta Helsingissä

Italian kielen opiskelijat nauttivat fonduesta Helsingissä

Juusto-fondue maistuu hyvässä seurassa

Juusto-fondue maistuu hyvässä seurassa

Panorama-matkakurssilaiset Turun Vanhalla Raatihuoneella

Panorama-matkakurssilaiset Turun Vanhalla Raatihuoneella

Italian kielen opiskelijat ja fonduta al formaggio

Italian kielen opiskelijat ja fonduta al formaggio

 

Sveitsiläisiin viineihin perehdyttiin Turussa  keskiviikkona 6.5.2014 ja Helsingissä torstaina 7.5.2015. Viinimaisteluun oli valittu sveitsiläisistä viineistä valkoviini Jolicoeur, 2012, ja punaviini Valéria Dôle de Sion, 2012.

Sveitsin viinien laatuluokitus, Appellation d’Origine Contrôlée AOC, huomioi seuraavat asiat:
1. Perinteinen valmistustapa alusta loppuun
2. Tuotteet ovat tietyltä alueelta, myös ainakin osa valmistuksesta
3. Dokumentoitu ja tarkastettu valmistusprosessi
4. Laadun säilymisen tarkastus

Kontrollierte Herkunftsbezeichnung on alkuperänimitys, joka perustuu maaperän perusteella nimityksen saaneisiin alueisiin ja paikallisten perinteiden perusteella määriteltyihin tuotannon edellytyksiin. Schweizerische Vereinigung der AOP -yhdistyksen internet-sivuihin voit perehtyä täällä.

Jolicoeur valmistetaan Unescon maailmanperintökohteessa Genevejärven rannalla. Lavaux’n viinialue on erikoistunut terassiviljelyyn ja seudulla järjestetään patikointeja upeiden viinitarhojen läpi. Maisemat järvelle ovat henkeäsalpaavan kauniit.

Valéria Dôle de Sion on Wallisin kantonin tuote, kuten nimestä voi päätellä. Dôle-viinit valmistetaan rypäleyhdistelmistä, joihin sisältyy 85 % Pinot Noir ja Gamay -rypäleita ja 15% Syrahia, Humagne Rougea tai Cornalin -rypäleitä. Seudulla valmistetaan myös Rosé-viiniä.

Humagne Rouge -rypäle on lähtöisin Välimeren alueelta, mistä se tuotiin 1900-luvun alkupuolella St. Bernhard -vuoren yli Wallisiin. Viiniä suositellaan nautittavaksi riistaruoan kanssa noin 14-16 asteisena.

Euroopan korkeimmalla viinialueella viljellään maailmankuulua Heida-rypälettä jopa
1 150 metrin korkeudessa. Tärkeä maatalousalue tuottaa myös 95% Sveitsin päärynöistä ja aprikooseista.

vino2

Viiniesitelmä SYS-toimistolla Helsingissä

Viiniesitelmä SYS-toimistolla Helsingissä

 

Jälkiruokajuomana maistettiin Williamsia. Päärynäsnapsi valmistetaan Wallisin herkullisista päärynöistä, jotka kypsyvät kantonin ainutlaatuisessa ilmastossa: päivät ovat erittäin lämpimiä ja yöt viileita vuoristossa. Kurssilla kuultiin myös, mikä on saksankielisten alueiden -brand, -wasser ja -geist -juomien ero ja miten päärynät saadaan pulloon.

Williams

Williams

 

Lisää tietoa Sveitsin viinialueista löydät alla olevien linkkien kautta:
Hiking the lavaux Vineyard Terraces in Spring
Der höchste Weinberg Europas

Kuvat: Mia Lanz