Aargaun kantonin pääkaupunki Aarau sijaitsee Aare-joen rannalla, vehreiden kukkuloiden ympäröimänä Pohjois-Sveitsissä. Jura-vuoriston eteläpuolella sijaitseva
20 000 asukkaan kaupunki on shoppailijoiden suosiossa, sillä tavaratalot ja viehättävät pikkuputiikit sijaitsevat vanhan kaupungin kävelykaduilla, missä voi ostosten lomassa istahtaa katukahvilaan nauttimaan kupin kahvia ja paikallista porkkanakakkua.
Vanhan kaupungin ytimen muodostavat pääkadut Rathausgasse ja Kirchgasse/Kronengasse. Ympärille sijoittuvan korttelin alueita kutsutaan saksaksi nimellä „Stöcke“. Siellä täällä voi vielä nähdä osan vanhaa muuria, joka aikanaan suojasi taiteellisista katonharjamaalauksistaan tunnettua käsityöläiskorttelia.
1520-luvulla valmistuneen raatihuoneen osana on Rore-torni, joka on rakennettu 1200-luvulla. Kaupungin tunnettu maamerkki on kahdessa osassa valmistunut torni Obertor, jonka rakentaminen kaupungin portin yhteyteen alkoi 1200-luvulla ja valmistui 1500-luvulla. Tornin yläosassa sijaitsivat vankila ja torninvartijan asunto. Kaupungin matkatoimisto järjestää ryhmille opastettuja kierroksia torniin.
Helvetian tasavallan ensimmäinen valtioneuvosto sijaitsi vuonna 1798 Haus zum Schlossgartenissa, missä nykyään järjestetään kulttuuritapahtumia.
Seudun historiaan voi perehtyä kaupungin museossa, Stadtmuseum Aarau, joka on perustettu yhteen kaupungin vanhimmista rakennuksista. Kansanäänestyksellä marraskuussa 2009 päätettiin museon remontista ja laajennuksesta, joka on mahdollistanut useiden näyttelyiden järjestämisen museon tiloissa ja herättänyt vanhan tornin uudelleen eloon kertomaan tarinoita kaupungin ja maakunnan elämästä.
Kaupungin kartta
Kaupungin matkatoimiston kotisivut
Kaupungin nähtävyyksiä
Schweiz Tourismus, valtion matkatoimiston sivut ja sääennuste
Stadtmuseum Aarau
Teksti ja kuvat: Mia Lanz
Berner Oberlandissa sijaitseva ulkoilmamuseo Ballenberg avattiin vuonna 1978. Siellä voi tutustua vanhoihin sveitsiläisiin rakennuksiin sekä Sveitsin historiasta kertoviin näyttelyihin. Satoja vuosia vanhat rakennukset on purettu alkuperäisillä paikoillaan ja pystytetty uudelleen ulkoilmamuseon alueelle. Sveitsin kantonien aito arkkitehtuuri on esillä Sveitsin suurimmassa ulkoilmamuseossa, jonka vanhimmat rakennukset ovat peräisin 1300-luvulta.
66 hehtaarin alueella voi tavata maatilan eläimiä sekä tutustua historiallisiin hyötykasveihin. Museon verstaat ovat toimivia ja eri alojen asiantuntijat ja käsityöläiset esittelevät entisajan elämää ja työskentelyä aidossa ympäristössä. Hunajan ja silkin valmistuksesta kertovat työpajat havainnollistavat kehityksen kautta vuosisatojen. Juustolasta voi ostaa mukaansa palan juustoa ja pysähtyä välipalalle yhdelle museoalueen monista piknik-paikoista.
Obwaldenin kantonin alueella on pelihalli, jonka kaikki laitteet ovat puusta valmistettuja. Täällä voit kokeilla keilaamista puisella keilapallolla.
Lounasaikaan on mukava istahtaa Ticinon kantonin herraskartanon terassiravintolaan. Pihapiirin vanhat rakennukset, naruille ripustetut pyykit ja aurinkoon kuivumaan asetetut maissintähkät, takana siintävät vuoret, taustalla soiva italiankielinen kansanmusiikki, tessiniläiset menut sekä Etelä-Sveitsin täyteläiset viinit boccalinossa vievät vierailijan aikamatkalle Alppien eteläpuolelle.
Museopäivän päätteeksi voi rentoutua kesäteatterissa. Sveitsin maaseudun elämästä kertovat esitykset nähdään aidossa ympäristössä hevosten laukatessa pihapiirissä ja kansanmusiikin soidessa pimenevässä kesäillassa.
Ulkoilmamuseon kotisivut
Kartta
Kesäteatteri
The Telegraph -lehden englanninkielinen artikkeli 19.9.2015
Teksti ja kuvat: Mia Lanz
La Maison Cailler –suklaatalo sijaitsee Brocissa, Gruyèren alueen, District de la Gruyère, eteläosassa Fribourgin kantonissa. Piirikuntaan kuuluu yhteensä 25 kuntaa.
Vierailu Cailler-suklaatalossa on jokaisen suklaan ystävän must. La Maison Cailler esittelee suklaan historiaa ja valmistusta kahdeksalla kielellä.
Talossa liikutaan pienryhmissä, joiden kulkua ohjaa sähköinen opastus ja ääniopastelaite valitulla kielellä. Kaulaan ripustettava ääniopastelaite toimii myös koodilukijana, jota klikkaamalla saa lisätietoa suklaatalon lukuisista infopisteistä. Kulkureitin varrella on monta maistiaispaikkaa: pähkinöitä, manteleita, suklaata ja valmiita konvehteja.
Suosittu matkakohde vastaanottaa vierailijoita seitsemänä päivänä viikossa. Noin 1,5 tunnin kierroksen jälkeen voi hankkia tuliaiset suklaatalon kaupasta.
Varsinkin viikonloppuisin on varauduttava jopa 2,5 tunnin odotusaikaan. Vinkki: saapuminen paikalle hyvissä ajoin aamulla tai varaamalla aika omalle ryhmälle.
Teksti ja kuvat: Mia Lanz
Kiinalainen puutarha sijaitsee Zürichissä, Seefeldin kaupunginosassa. Puutarhan on lahjoittanut vuonna 1993 kiinalainen ystävyyskaupunki Kunming kiitokseksi yhteisestä vedenjakelujärjestelmän suunnittelu- ja rakennusprojektista.
Kivimuuria ympäröivän puutarhan keskipiste on lampi, jonka keskellä lepää pieni saari. Sorsaperhe ja kalat elävät idyllisessä puutarhassa lammen länsirannalla kohoavan vuoriryhmän varjossa. Lukuisat havupuut, viherkasvit ja bambut sekä pienet vesiputoukset viilentävät puutarhan kesähelteelläkin.
Koristeellisissa temppeleissä voi rauhoittua suurkaupungin keskellä nauttimaan hiljaisuudesta. Vesipalatsin sisällä toi perehtyä kiinalaiseen sisutusarkkitehtuuriin ja maalauksiin. Käytäviä koristavat yli 500 upeaa maisema- ja asetelmamaalausta.
Sekä puutarhan sijainti Zürichissä että puutarhan kasvit, polut ja rakennukset on sijoitettu geomantian lakien mukaisesti maan energiavirrat sekä puutarhan varjot ja värit huomioiden.
Puutarhaa voi myös vuokrata yksityistilaisuuksiin.
Teksti ja kuvat: Mia Lanz
Diavolezza on vuori ja talviurheilukeskus Kaakkois-Sveitsissä, Graubündenin kantonissa, Pontresinan kunnassa, noin 20 kilometriä Sankt Moritzista kaakkoon.
Graubündenin kantonissa Pontresinan kunnassa sijaitsevalta Diavolezzan ylähissiasemalta voi tehdä vuoristo-oppaan johdolla mielenkiintoisen ja elämyksellisen jäätikkövaelluksen Pers- ja Morteratsch- jäätiköiden yli alas Morteratschiin.
Jäätikkökiipeilyn jälkeen koetaan vielä yksi luonnonnähtävyys; koko jäätikköalueen alla kulkee tunnelissa valtava sulavasta jäästä syntynyt joki koskineen, – tämä osaltaan kuvannee turistille ilmaston lämpenemistä omin silmin havaittavaksi.
Jäätikön ylittämisen jälkeen kävellään vielä noin neljä kilometriä entistä jäätikön pohjaa – joen rantaa, johon jäätikön reunan sijaintia on havainnollistettu 1800-luvun loppupuolesta lähtien.
Pontresinan vuorikiipeilykoulu
Sennerei-juustola
Lue koko artikkeli täältä.
Teksti ja kuvat: Seppo Haario ja Tom Tanninen
Ehkä tunnetuin maamerkki Genevessä on ”Jet d´Eau” suihkulähde, joka kohoaa 140 metrin korkeuteen. Sen alla on mukava käydä kuumana kesäpäivänä vilvoittelemassa.
Samalla kävelyreissulla voi käydä katsomassa kukista tehtyä viiden metrin kokoista ”Floral Clock” -kukkakelloa, joka sijaitsee Englantilaisessa puutarhassa, lähellä suihkulähdettä. Englantilaisessa puutarhassa on muutenkin mukava viettää päivää sekä syödä lounaaksi sveitsiläisillä tuoretuotteilla valmistettuja täytepatonkeja. Samalla voi seurata Cuccin, Burberryn tai Louis Vuittonin käsilaukkuihin, Rolexin tai Tissotin kelloihin, Chanelin tai Pradan pukuihin ja mekkoihin pukeutuneiden tyylikkäiden geneveläisten lounastaukoa puistossa. Tai jos matkakassassa on ylimääräistä rahaa, voit täydentää vaatekaappiasi edellä mainituilla muotiluomuksilla keskustasta, josta löytyvät nämä kaikki muotiliikkeet ja merkit.
Hyödyllistä tietoa alueella liikkuville omatoimimatkailijoille
Majoituimme Genevenjärven alueella bed and breakfast -majoituksessa. Hinta-laatu suhde on näissä majoituspaikoissa kohdallaan, koska yleensä Sveitsissä matkustaessa majoituksessa tulee käytyä vain nukkumassa. Samalla saa kontakteja paikalliseen väestöön ja informaatiota lähiympäristön nähtävyyksistä. Montreuxen alueella majoittuessa saa käyttöön ”Montreux Riviera card” –vieraskortin, joka mahdollistaa bussien ja paikallisjunien käyttämisen ilmaiseksi Montreux’n ja Veveyn välillä sekä mahdollistaa 50 %:n alennuksen museoiden pääsymaksuista ja yleisten kulkuneuvojen matkoista Lausanneen. Kaupunkien ja kylien infopisteistä sekä internet-sivuistoilta saa hyviä karttoja ilmaiseksi käyttöön ja ne mahdollistavat omatoimimatkaajan tutustumisen alueeseen ja nähtävyyksiin.
Bed and breakfast
Montreux Riviera Card
Infopisteet ja internet-sivusto, Geneve
Helinä Turtinen, Sveitsin ystävä Kainuusta
Maailmankuulusta juustosta tunnettu, viehättävä keskiaikainen pikkukaupunki Gruyères sijaitsee Gruyèren alueen, District de la Gruyère, lounaisosassa Fribourgin kantonissa. Piirikuntaan kuuluu yhteensä 25 kuntaa.
800 vuotta vanhat perinteet elävät kukkulalle sijoittuvassa 2 000 asukkaan kaupungissa, Saane-joen yläpuolella. 1200-luvulla rakennettu linna toimii nykyään museona, jossa voi tutustua alueen arkkitehtuuriin, historiaan ja kulttuuriin.
Muutaman askeleen päästä Château de Gruyères –linnasta, sijaitsee Giger museo. Oscar-palkinnolla palkitun taiteilijan laajaa tuotantoa on esillä Château St. Germain –linnan kolmessa kerroksessa. Läheinen, vuonna 2009 avattu, Tibet-museo esittelee yli 300 veistosta ja kuvaa Himalajan alueelta.
Monet juustolat esittelevät mielellään seudun tuotantoa ja järjestävät maistiaisia vierailijoille. Juustofondue on ehdottomasti paikkakunnan suosituin ateria. Pikkukaupungin katuja kulkiessa voi nähdä hotellien ja ravintoiloiden terasseilla iloisia juuston ystäviä kaikkialta maailmasta herkuttelemassa fondue-patojen äärellä.
Fribourgin kantoni tarjoaa matkailijalle yhden tai kahden yön paketteja, joihin sisältyy hotellimajoitus, tervetuliaisjuoma, fondue-ateria ja vihkonen, jossa on vapaalippuja ja alennuksia seudun nähtävyyksiin ja kauppoihin.
Gruyères
La Gruyèren piirikunta
Gruyèresin linna
Giger museo
Juustola
Fribourgin kantonin matkatarjoukset
Helsingin Sanomien artikkeli gruyère-juuston valmistuksesta 11.8.2015
Teksti: Mia Lanz, kuvat: Mia Lanz ja Daniel Loosli
Kaupunkiin tutustuminen kannattaa aloittaa Olympiamuseosta, joka sijaitsee Genevenjärven rannalla. Suosittelen kaupunkiin tutustumista kävellen. Lausannen kaupunkialueella on isot maaston korkeuserot, joten varaa mukaasi hyvät kävelykengät. Rannalta voi sitten lähteä siirtymään kohti kaupungin keskustaa ja katsomaan muita nähtävyyksiä. Metrolinjat toimivat Lausannessa hyvin, mutta kävellessä näkee ja aistii paremmin kaupungin tunnelmaa ja mukavia yksityiskohtia.
Olympiamuseo on avoinna päivittäin kello: 9-18.00. Museon pääsisäänkäyntiin kulkevalta kujalta löydät toisen suuren suomalaisen: ”Flying finn” Paavo Nurmen patsaan. Hän on yksi niistä harvoista urheilijoista maailmassa, jonka patsas on hyväksytty suurten urheilijoiden joukkoon, museon sisääntulouran varrelle.
Museon pääsymaksu on aikuisilta 18 CHF. Museossa on neljä kerrosta ja se antaa kattavan kuvauksen olympialaisten ja kaikeen siihen liittyvän kehittymisen antiikin ajoilta aina nykypäivään asti. Museo on mielenkiintoinen paikka olympialaisten historian kertaamiseen ja itsensä sivistämiseen. Kun esimerkiksi katsoo isolta näyttötaululta Helsingissä 1952 järjestettyjen olympialaisten tunnelmia, saa samalla lyhyen kertauksen sen hetkisestä maailmanpoliittisesta tilanteesta. Museossa pääsee halutessaan testaamaan omia taitoja erilaisten pelien ja kisailujen muodossa. Ennen lähtöä voi vielä käydä täydentämässä pinssi- tai avaimenperäkokoelmaa museon pienessä kaupassa. Tähän paikkaan kannattaa varata riittävästi aikaa!
Olympiamuseo
Infopisteet ja internet-sivusto, Lausanne
Teksti ja kuvat: Helinä Turtinen, Sveitsin ystävä Kainuusta
Montreux’n alue tunnetaan välimerenalueen mikroilmastosta, jossa viihtyvät sekä kauniit kasvit ja kukat että erilaisista sairauksista kärsivät ihmiset. Suomen Marsalkka Mannerheim on viettänyt viimeisiä elinvuosiaan Genevenjärven alueella. Montreux’n katukuvassa ja ehkä myös näyteikkunoiden vaatetuksista heijastuu eläkkeellä olevan väestön isohko osuus alueen asukkaista ja turisteista.
Montreux’n alueeseen kuuluvan Territetin juna-aseman alapuolelta löytyy Suomen Marsalkka C.G.E. Mannerheimille omistettu puisto: ”Parc Mannerheim” ja hänen muistolleen pystytetty muistokivi. Muistokiveen on kirjoitettu sanat: ” Ett litet lands storsta styrkka är enighet”. Yksi Suurimmista Suomalaisista on saanut arvoisensa muistomerkin Jura- ja alppivuoriston risteyskohtaan, kuvankauniin Genevenjärven rannalle.
Koko ranta-alue Montreux’sta aina ”Château de Chillon” -linnalle asti on hienoa kävelyreittiä, jonka varrelta löytyy katseltavaa taide-esineiden, patsaiden ja erityisesti kauniin maiseman takia.
Château de Chillon
Marsalkka Mannerheimin perinnesäätiö
Infopisteet ja internet-sivusto, Montreux
Teksti ja kuvat: Helinä Turtinen, Sveitsin ystävä Kainuusta