joulukuu 8, 2014

Eidgenössisches Jodlerfest 3.-6.7.2014 Davos

Eidgenössisches Jodlerfest 3.-6.7.2014 Davos

Teksti: Mia Lanz

Tänä vuonna Jodlerfestiä vietettiin erinomaisesta alppi-ilmastaan tunnetussa Davosin kaupungissa 1560 metrin korkeudessa. Kolmen vuoden välein järjestettävään juhlaan osallistui yli 10 000 Sveitsin jodlausliittoon kuuluvaa aktiiviharrastajaa 1330 esityksellä. Jodlauskuorojen lisäksi kuultiin pienempiä kokoonpanoja kvarteteista duoihin sekä soolojodlaajia. Tuomaristot antavat festivaalin aikana jokaiselle lauluesitykselle arvosanan asteikolla 1-4 ja perustelevat lausunnossaan arviot lauluäänistä, lausumisesta, harmoniasta, rytmiikasta ja dynamiikasta. Urheiluhallilla oli mahdollisuus nähdä lipunheittäjien upeita ohjelmanumeroita ja alppitorven soitto kiiri ulkoilmalavoilta ympäri kaupunkia koko nelipäiväisen festivaalin ajan.

Tunnelmaa Davosin pääkadulla. Kuva: Mia Lanz

Tunnelmaa Davosin pääkadulla. Kuva: Mia Lanz

Yli 100 000 vieraan saapumista Davosiin oli porrastettu eri päiville laadittujen junavarausmenetelmien avulla. Torstaiaamusta alkaen alppikaupungin katuja kaunistivat kansallispukuihin somistautuneet esiintyjät ja vieraat. Tiesitkö, että kaksi toisilleen tuntematonta sveitsiläistä voivat sinutella toisiaan, jos kumpikin on pukeutunut kansallispukuun?

Berner Aargauer Werktagstracht, kuva: Daniel Loosli

Berner Aargauer Werktagstracht, kuva: Daniel Loosli

Esiintymispaikkoja oli järjestetty Davosin kirkkoihin, kouluihin, kongressikeskuksen kolmeen saliin sekä urheiluhalliin. Festivaalivieraat saivat taskukirjan kokoisen oppaan sekä kartan, josta kirjaimilla merkityt kohteet löytyivät helposti. Kävelymatkat eivät olleet pitkiä, mutta kaupungin linja-autoilla pääsi nopeasti pitkän pääkadun päästä päähän, jos aikataulu oli tiukka. Festivaalilipun lunastaneet saivat värikkään rintamerkin, joka kävi sisäänpääsylipun ohessa myös bussilipusta. Kaupungin busseissa jodlaajat virittäytyivät yhteiseen lauluun ja linja-autossa oli totisesti tunnelmaa.

Nelipäiväisen juhlan aikana oli mahdollisuus syödä raclettea ja muita alppiherkkuja kaduille ilmestyneissä pop up –ravintoloissa, käydä patikoimassa läheisillä vuorilla, vierailla festivaalialueelle ilmestyneessä putiikkikylässä, jonka kojuilla myytiin paikallisia käsitöitä, kansallispukuja sekä alppitaidetta. Pitkien jodler-päivien iltoina oli tunnelmallista nukahtaa Festdorfista kantautuvaan alppitorven soittoon.

Sunnuntaina Davosin pääkadulla nähtiin upea kulkue, joka päätti 29. Jodlerfestin aurinkoisessa kesäsäässä. Ryhmien ja vieraiden paluut oli jälleen porrastettu erivärisin asemalipuin. Itse sain punaisen kortin ja minut ohjattiin punaiseen jättitelttaan, missä Sveitsin valtion rautatien virkailijat jakoivat matkalaisille mukaan omenia, energiapatukoita ja virkistävää lähdevettä. Lyhyen odotuksen jälkeen matkustajat ohjattiin vuorotellen lähteviin juniin, joissa jodlauslaulut kaikuivat Zürichin rautatieasemalle asti.

Kuoronjohtaja Alois Jeremias

Kesäkuussa 2013 Sveitsin Ystävät Suomessa ry:n vieraana Helsingissä vierailleen sveitsiläisen jodlausryhmän johtaja Alois Jeremias vietti tänä vuonna 65-vuotista taiteilijajuhlaa kolmen eri jodlauskuoron johtajana. Suomessa vierailleen Überraschungschörlin lisäksi berniläinen Jeremias on toiminut 35 vuotta Jodlerklub Schlossbrünneli Mörikenin sekä 30 vuotta Jodlerklub Horn Gebestorfin kuoronjohtajana.

Jodlerklub Schlossbrünneli, kuva: Christoph Jaberg

Jodlerklub Schlossbrünneli, kuva: Christoph Jaberg

Arvostettu kuoronjohtaja muistelee 4-vuotiaana viettämäänsä lomaa isovanhempien luona Bernin kantonin vuorilla, jolloin hän kuuli tarunomaisen melodian, johon metsän äänet sekoittuivat maagisesti: vesiputouksen kohina, tuulen suhina alppimännyn oksissa, vuorenrinnettä pitkin vyöryvän lumen ääni. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun pieni poika kuuli alppitorven soiton kaikuvan Adelbodenin Alpeilla ja tiedosti ympärillään olevan luonnon kauneuden.

Alakoulun laulutunneilla esiintyminen jännitti tulevaa kuoronjohtajaa niin, ettei laulamisesta meinannut tulla mitään ja todistuksen arvosana oli sen mukainen. Yläkoulun musiikinopettaja kuitenkin huomasi nuorukaisen lahjakkuuden ja otti hänet mukaan neliääniseen kvartettiin, joka esiintyi koulun ja kirkon juhlakonserteissa.

Varusmiespalveluksensa innostunut jodlaaja suoritti komppaniassa, jossa oli muitakin alppimusiikin harrastajia. Rankoista harjoituksista selvittiin yhteisen laulun voimin. Muutama vuosi myöhemmin elämään saapui myös rakkaus. Aviopari Martha ja Alois aloitti yhteisen laulun vuonna 1968 ja esiintyy edelleen yhdessä, kuten nyt Davosin jodlausjuhlilla duettona.

Jodlerfestissä kuultiin lauantaina Jodlerklub Schlossbrünneli Mörikeniä Jeremiaan johtamana. Mieskuoro esitti Davosin kongressikeskuksessa Emil Herzogin tunnetun Bärgfahrt-laulun, joka hurmasi kolmihenkisen tuomariston ja 1800 hengen yleisön. Alppimusiikille omistautunut laulaja ja kuoronjohtaja Alois Jeremias on välittänyt rakkauden musiikkiin myös lapsilleen ja lapsenlapsilleen, joiden kanssa viettää mielellään musikaalisia hetkiä vapaa-ajallaan.

Alois Jeremias ja Melanie Oesch, kuva: Mia Lanz

Alois Jeremias ja Melanie Oesch, kuva: Mia Lanz

Yhdistyksemme järjestää ensi kesänä hyvinvointimatkan Davosiin, lue matkaohjelma täältä.