Elämyspäivä ikijäällä; Jäätikkövaellus Diavolezza – Morteratsch

Teksti ja kuvat: Seppo Haario ja Tom Tanninen

Diavolezza on vuori ja talviurheilukeskus Kaakkois-Sveitsissä, Graubündenin kantonissa, Pontresinan kunnassa, noin 20 kilometriä Sankt Moritzista kaakkoon.

Graubündenin kantonissa Pontresinan kunnassa sijaitsevalta Diavolezzan ylähissiasemalta voi tehdä vuoristo-oppaan johdolla mielenkiintoisen ja elämyksellisen jäätikkövaelluksen Pers- ja Morteratsch- jäätiköiden yli alas Morteratschiin.

Laskeutuminen Diavolezzalta Pers-jäätikölle, taustalla Piz Palü, 3 900 m

Laskeutuminen Diavolezzalta Pers-jäätikölle, taustalla Piz Palü, 3 900 m

 

Aamulla noustaan Bernina-laaksosta pilvien läpi hissillä Diavolezzan yläasemalle. Täältä avautuu mahtava maisema Alppi-huippuihin: Piz Palü (3 900 m), Bellavista (3 922 m), Piz Zupo (3 996 m), Piz Argient (3 945 m), Crast Agüzza (3 854 m) ja Piz Bernina (4 049 m). Johdettu vaellus alkaa yleensä klo 10.00. Vuoriopas jakaa ylhäällä kaikille vaelluskenkien pohjiin kiinnitettävät liukuesteet (Grödel).

Diavolezzalta (2 978 m) laskeudutaan 200 metriä Pers-jäätikölle (n. 2 700 m) kivistä ja jyrkkää polkua. Alhaalla laitetaan liukuesteet jalkaan ja lähdetään oppaan perässä piikkikenkien rapistessa ylittämään noin 150–200 metriä paksua jäätikköä. Matkalla ohitetaan syviä railoja ja aukkoja. Opas neuvoo turvallisen reitin. Pers-jäätikön ylittämisen jälkeen laitetaan liukuesteet reppuun ja noustaan melko jyrkästi ”Isla Persa” kukkulan päälle (2 720 m). Maisema on palkitseva. Täällä on sopiva hetki pitää lounastauko.

Liukuesteet on laitettu jalkaan Pers-jäätiköllä

Liukuesteet on laitettu jalkaan Pers-jäätiköllä

 

”Isla Persan” päältä on melko jyrkkä ja kivikkoinen laskeutuminen oppaan perässä kulkien merkitsemätöntä reittiä Morteratsch-laaksoon (2 470 m). Alhaalla laitetaan liukuesteet jalkaan. Nyt kierretään oppaan avulla railot ja rotkot, joihin sulanut jää virtaa voimakkaina puroina. Sulavan jäätikön maisemat ovat huikea kokemus. Vaikka jäätikön pinnalla on irtonaista terävää moreenia sekä hiekkaa, sen pinta on katalan liukas. Varovasti kulkien saavutaan jäätikön loppupäähän. Opas vuolee tarvittaessa hakulla jyrkkiin paikkoihin portaita, joten harrastajavaeltajakin voi laskeutua Morteratsch-jäätikön päätyseinän 75 metriä.

Jäätikkökiipeilyn jälkeen koetaan vielä yksi luonnonnähtävyys; koko jäätikköalueen alla kulkee tunnelissa valtava sulavasta jäästä syntynyt joki koskineen, – tämä osaltaan kuvannee turistille ilmaston lämpenemistä omin silmin havaittavaksi.

Jäätikön ylittämisen jälkeen kävellään vielä noin neljä kilometriä entistä jäätikön pohjaa – joen rantaa, johon jäätikön reunan sijaintia on havainnollistettu 1800-luvun loppupuolesta lähtien.

  • Jäätikkövaellus päättyy Morteratschin juna-asemalle (1 896 m) missä on myös ravintola, hotelli ja ”Sennerei” juustola. Siellä valmistetaan juustoa perinteisesti avotulella.
  • Matkan pituus on noin 10 kilometriä ja vaellus kestää taukoineen noin viisi tuntia. Korkeusero on noin 1 100 metriä alas ja 50 metriä ylös. Vaellus vaatii hyvää peruskuntoa ja tasapainoa. Korkeanpaikan pelkoa ei saa olla. Varustus sään mukainen: tuuli-/ sadeasu, hyvät varsikengät, omat eväät ja mielellään vaellussauvat.
  • Jäätiköt sulavat kovaa vauhtia. Morteratsch-jäätikkö (tilavuus 1,2 km3, pinta-ala 16 km2, pituus 7 km) on vetäytynyt 1900-luvulla keskimäärin vajaa 20 metriä vuodessa. Vuoristo-oppaan mukaan Morteratsch-jäätikköä ei ehkä ole enää 20 vuoden kuluttua. Sveitsissä ei ole ehkä 100 vuoden jälkeen enää jäätiköitä 3 100 metrin alapuolella. Mutta nyt on vielä mahdollisuus kokea jäätikkö ja sen ylitys!
  • Vaellus pitää varata Pontresinan vuorikiipeilykoulusta: Bergsteigerschule Pontresina, Via Maistra 163, 7504 Pontresina, +41 81 842 82 82, info(at)bergsteiger-pontresina.ch. Ryhmän minimikoko on kuusi henkilöä ja hinta on CHF 60/henkilö (elokuu 2015).
Morteratsch-jäätiköllä

Morteratsch-jäätiköllä