syyskuu 16, 2014

Sherlock Holmesin jäljillä Sveitsissä

Sherlock Holmesin jäljillä Sveitsissä

Teksti: Pekka Virolainen
Kuvat: Haslital Tourismus

Sherlock Holmes houkuttaa maailman tunnetuimman etsivän ystävät vuosi toisensa jälkeen pieneen Meiringenin kaupunkiin, joka sijaitsee keskellä Sveitsiä, Bernin kantonissa.

Viiden vuoden välein innokkaimmat yksityisetsivän ystävät tulevat Lontoosta Meiringeniin elämään roolipelissä läpi Sir Arthur Conan Doylen yli sata vuotta sitten kehittämän roolihahmon viimeisiä päiviä. Lontoon Sherlock Holmes sosieteetin ohella skotlantilaisen lääkärin ja kirjailijan ihailijoita saapuu idylliseen pieneen alppikaupunkiin ympäri maailmaa.

Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) näet kirjoitti etsivälleen tylyn lopun sveitsiläisessä vuoristokylässä kyllästyttyään kirjoittamaan kepeitä rikossarjoja ja saadakseen enemmän aikaa oikean kaunokirjallisuuden tuottamiseen.
Myöhemmin, paljolti yleisön pyynnöstä ja suorastaan vaatimuksesta, hän jatkoi Sherlock Holmesin tarinoiden tuottamista, mutta sijoitti Sherlockin tämän aikaisempiin elämänvaiheisiinsa.
Sherlock Holmes elää nykyisin vahvaa uutta tulemistaan elokuvissa ja tv-sarjoissa ympäri maailmaa. Sekin tuo lisää matkailijoita vain 4000 asukkaan Meiringeniin, joka on yhtä lailla kuuluisa myös marengin, tuon herkullisen leivonnaisen, syntypaikkana.

Meiringenistä löytyy pieni Sherlock Holmes museo sekä etsivän pronssinen patsas. Museo sijaitsee vanhassa englantilaisessa kirkossa. Kirkko ei ole enää käytössä, mutta se osoittaa, että Meiringen oli brittituristien suosiossa jo yli vuosisata sitten.

Sherlock Holmesin museosta löytyy mm. Holmesin salonki, joka kirjoissa sijaitsee osoitteessa 221B Baker Street. Siellä etsivä kehitteli piippuineen loogisia päätelmiään rikollisten toimista ja luennoi päätelmistään tohtori Watsonille.

Lontoostahan löytyy myös Sherlock Holmes museo ja se on tietenkin Baker Streetillä, joskin sen osoite 221b Baker Street on hieman väkisin aseteltu, koska museo sijaitsee oikeasti Baker Street 237:n ja 241:n välissä.

Myös kuolinpaikalla, Reichenbachin putouksilla, on Holmesin viimeisestä taistelusta muistuttava pronssilaatta. Reichenbachin putouksilla Holmes kävi viimeisen kamppailunsa arkkivihollistaan, professori Moriartyä vastaan.
Putouksille pääsee Meiringenistä kätevästi vanhaa kiskoköysirataa pitkin.
Meiringenistä löytyy myös modernit hiihtohissit ja laajahko Haslitalin hiihtoalue, joka on etenkin perhematkailijoiden suosiossa. Sen hissit nostavat laskettelijan parhaillaan 2430 metrin korkeuteen.

Sherlock Holmes on suosittu muuallakin Sveitsissä, sillä sir Arthur vieraili maassa usein ja monet hänen kirjojensa tapahtumista sijoittuvat Sveitsiin.

Sveitsi on puolestaan kunnioittanut kirjailijaa mainiten Sherlockin kuolinpaikan vuoden 2007 postimerkissä.

Kirjailija oli myös laskettelun harrastaja, todellinen edelläkävijä, joskin hänen hiihtoreissunsa suuntautuivat lähinnä Davosiin. Kesällä hän sen sijaan vaelteli perheineen nimenomaan Haslitalin laaksossa.

Nykyisin laakson rauhallisen hiljaiselon rikkoo jokasyksyinen Sveitsin ilmavoimien lentonäytös kovapanosammuntoineen. Sen seuraaminen onnistuu parhaiten läheisen Axalpin kylän rinteiltä.
Tänä syksynä näytöstä ei kuitenkaan järjestetä, koska Sveitsin ilmavoimat viettävät juhlavuottaan muualla.

Kun brittituristit tulevat tilauslennolla viiden vuoden välein elämään etsiväidolinsa viimeisiä päiviä, heillä on edessään seitsemän päivän roolipeli, jossa eläydytään Sherlockin, tohtori Watsonin ja muiden tarinan henkilöhahmojen elämään. Seuraavan kerran koneellinen brittejä tulee Meiringeniin täysissä roolipukeissaan kesällä 2016.

Yksi näytelmien tapahtumapaikoista on Meiringenin hienoin hotelli, Hotel Sauvage. Se on sama hotelli, jossa Holmes kuvitteellisesti asui tohtori Watsonin kanssa 3. ja 4. toukokuuta 1891 ennen kohtalokasta kaksintaisteluaan.

Meiringeniin pääsee parhaiten junalla, yhtä lailla Genevestä Bernin kautta tai Zürichistä. Matka kestää reilut kolme tuntia ja maisemat sen kun paranevat, mitä lähemmäs Sveitsin idyllistä keskipistettä edetään.

Lisätietoa täältä

Sherlock Holmes Museo
Englischer Hof
3860 Meiringen

Pääsymaksut:

– Aikuiset CHF 4.00
– Lapset (6-16v.) CHF 3.00

Aukioloajat:
Kesäkautena 13.30 – 18.00
Talvikautena, ke ja su,16:30-18:00

 

Sherlock Holmes seurapiirin jäsenet eläytyvät ihailemiinsa roolihahmoihin Sveitsin Meiringenissa.

Sherlock Holmes seurapiirin jäsenet eläytyvät ihailemiinsa roolihahmoihin Sveitsin Meiringenissa.

 

Sherlock Holmes mietteissään Reichenbachin putouksilla.

Sherlock Holmes mietteissään Reichenbachin putouksilla.

 

Sir Arthur Conan Doyle kyllästyi salapoliisijännärien kirjoittamiseen ja päätti Shelock Holmesin tarinan Reichenbachin putouksille.

Sir Arthur Conan Doyle kyllästyi salapoliisijännärien kirjoittamiseen ja päätti Shelock Holmesin tarinan Reichenbachin putouksille.