Sveitsiläiset urheilulajit Schwingen, Hornussen ja Steinstossen Burgdorfin alppijuhlassa

Eidgenössische Schwing- und Älplerfest 2013

Eidgenössische Schwing- und Älplerfest 2013

 

Teksti: Mia Lanz

Kuvat: ESV – Eidgenössischer Schwingerverband

Sveitsiläisiä kansanperinteitä vaalivaa Eidgenössische Schwing- und Älplerfest  –tapahtumaa vietettiin viime vuonna 2013 Emmentalin Burgdorfissa, Bernin kantonissa, viikonloppuna 30. elokuuta – 1. syyskuuta. Sää oli aurinkoinen ja lämmin koko viikonlopun ajan. Kävijöitä oli kolmipäiväisessä juhlassa ennätykselliset 300 000, joiden joukossa myös Sveitsin liittopresidentti Ueli Maurer.

Kolmen vuoden välein järjestettävän kansanjuhlan suurin tapahtuma on Schwingen, sveitsiläisen painin mestaruusfinaali. Tämän Sveitsin kansallisurheilun alkuperäinen nimi on Hoselupf, joka viittaa nostoihin, Griffe. Ote napataan säkkikankaisista shortseista, jotka puetaan vaatetuksen päälle. Painiottelut käydään sahanpurulla päällystetyillä pyöreillä kentillä, joiden läpimitta on 12 metriä. Reilussa pelihengessä erän voittaja kopsauttaa sahanpurut vastakilpailijan selästä ottelun päätteeksi.

Burgdorfissa nähtiin viikonlopun aikana myös suosittuja sveitsiläislajeja Hornussen (”sveitsiläinen pesäpallo”) ja Steinstossen (kiventyöntö).  Puolustusvoimien hornet-esityslento kruunasi tapahtumarikkaan päivän.

Useat kansanmusiikkiorkesterit ja –kuorot toivat musikaalisen panoksensa juhlan perinteiseen tunnelmaan. Suomessa muutama vuosi sitten vieraillut Oesch’s die Dritten –yhtye sai kunnian esittää Älplerfestin kisalaulun ”Da da muh!- der offizielle Muni-Song 2013”. Musiikkivideolla esiintyy myös palkintosonni Fors vo dr Lueg.

Varhaisin merkintä Schwingen-lajin alkamisesta löytyy lausannelaisen kirkon seinältä. Seinämaalaus, joka esittää kahta kamppailevaa miestä, on 1300-luvulta. Kuvassa näkyvät Schwingenille tyypilliset nostot, joita käytettiin jo tuolloin paimenten välisissä otteluissa.

Tarkempia kuvauksia urheilun kehityksestä on 1500-luvulta säilyneessä kuvitetussa käsikirjoituksessa Luzernerkronik, jonka kirjoitti luzernilainen Diebold Schilling. Myöhemmin 1700- ja 1800-luvulla Schwingenistä tuli tärkeä osa alppikulttuuria, erityisesti Emmentalin ja Entlebuchin seuduilla. Schwingen on perinteisesti miesten laji, mutta treenejä ja tapahtumia järjestetään nykyään myös naisille ja lapsille.

Alkuperäisiin Schwingen-seuroihin kuuluvia kilpailijoita kutsutaan nimellä Sennenschwinger. Heidän asuunsa kuuluvat tummat housut ja värillinen, usein vaaleansininen paita. Urheiluseuroissa Schwingeniä harjoittavat jäsenet ovat nimeltään Turnerschwinger ja he pukeutuvat valkoisiin housuihin ja t-paitaan.

Viime vuoden ennakkosuosikit Schwingen-kuninkuudelle olivat vuoden 2010 voittaja Kilian Wenger, 23-vuotias puuseppä Niedersimmentalista (BE), Matthias Sempach, 27-vuotias maanviljelijä Kirchbergistä (BE), ja Christian Stucki, 28-vuotias metsänhoitaja ja Sempachin seurakaveri Kirchbergistä.

Voittajasta ei ollut epäilystä. Viikonlopun otteluista Matthias Sempach voitti joka ainoan erän, Gang, varmalla tyylillään. Vuoden 2013 Schwingen-mestari kertoo lapsena haaveilleensa jääkiekkoilijan urasta ja on edelleen emmentalilaisen jääkiekkojoukkueen SC Langnau Tigerin innokas kannattaja. Painikuningas valmistautuu kisoihin noudattamalla tiukkaa dieettiä, johon kuuluvat olennaisesti kotona leivottu leipä ja oman maatilan perunat. Sempach korostaa myös riittävän yöunen merkitystä ja pyrkii nukkumaan säännöllisesti kahdeksan tunnin pituisia öitä. Edellisvuonna Silvaplanan mestaruuden voittanut nuorukainen on taidoillaan ja sympaattisuudellaan yksi Sveitsin suosituimmista Schwingereistä.

Myös Hornussen-joukkuelajia nähtiin Burgdorfin alppijuhlassa. Bernin kantonissa Lauperswilin arkistosta löytyy tietoa ottelusta, joka käytiin jo vuonna 1625. Laji löi kuitenkin itsensä läpi vasta myöhemmin 1800-luvulla Emmentalin alueella. Laji on saanut nimensä pelissä käytettävästä kiekosta, joka lyödään kentälle teräksestä valmistetusta rampista. Kiekot tehtiin alun perin luusta tai kivestä, mutta nykyään ne valmistetaan synteettisestä materiaalista. 78 grammaa painava kiekko lyödään matkaan 260 cm –pituisella mailalla. Pelikentällä kiekkoa pyydystävät joukkueiden jäsenet puisilla Schindel-levyillä, joihin on maalattu joukkueen logo. Zürichin teknillisen yliopiston ETH:n mittauksissa kiekolle tulee vauhtia jopa 306 km/t ja se saattaa lentää suotuisassa tuulessa 350 metriin asti.

Steinstossen kuuluu vanhimpiin urheilulajeihin kautta aikojen. Kilpailulajina kiventyöntöä lienee harjoitettu Keski-Euroopassa 1200-luvulta alkaen. Sveitsissä ensimmäiset kilpailut on merkitty asiakirjoihin 1700-luvulla nykyisten Appenzellin, Glaruksen ja Schwyzin kantonien alueella. Virallisesti raskaan kiven työntö merkittiin kilpailulajeihin Sveitsissä vuonna 1853 ja nykyään sille löytyy harrastelijoita ja ammattilaisia koko Sveitsin alueella. Burgdorfin juhlassa nähtiin 120 kilpailijaa kolmessa sarjassa kiven painon mukaan: 20, 40 ja 83,5 kg. Sveitsin mestaruudesta kilpaillaan tänä vuonna 13. syyskuuta herkullisista päärynöistään tunnetussa Ottenbachin kunnassa Zürichin kantonissa.

”Niene geit´s so schön u luschtig, wie deheim im Ämmitau”

Kansanlaulun mukaan ei missään ole niin kaunista ja mukavaa kuin Emmentalin kukkuloilla. Emme-joen varrella sijaitseva Emmental on tuttu nimi suomalaisillekin samannimisestä puolikovasta juustosta, jonka Suomeen toivat sveitsiläiset juustomestarit jo 1800-luvun puolivälissä.

Vihreiden niittyjen keskellä sijaitseva 16 000 asukkaan Burgdorf isännöi vuoden 2013 alppijuhlan maineikkaasti paikalla, jolla Schwingen-traditio on kasvanut jo vuosisatojen ajan. Sveitsissä kansallisurheilun suosio on noussut viime vuosina uuteen kukoistukseen muiden kansanperinteiden kanssa.

Video ”Da da muh!- der offizielle Muni-Song 2013”

Schwingen-kuningas Matthias Sempach ja palkintosonni Fors vo dr Lueg

Schwingen-kuningas Matthias Sempach ja palkintosonni Fors vo dr Lueg

Puolustusministeri Ueli Maurer

Puolustusministeri Ueli Maurer

 

Schwingen

Schwingen

Tuomaristo arvioi urheilusuoritusta

Tuomaristo arvioi urheilusuoritusta

 

Hornussen

Hornussen

Steinstossen

Steinstossen

Schwingen-housut

Schwingen-housut

Juhlatunnelmaa Älplerfestissä

Juhlatunnelmaa Älplerfestissä

 

Puolustusvoimien hornet-esityslento kruunasi tapahtumarikkaan päivän.

Puolustusvoimien hornet-esityslento kruunasi tapahtumarikkaan päivän.