maaliskuu 9, 2020

7.3. Seminaari “Sveitsi 2020” oli yleisömenestys

7.3. Seminaari “Sveitsi 2020” oli yleisömenestys

Sveitsin Ystävien ja Helsingin työväenopiston yhteinen seminaari Sveitsi 2020 järjestettiin Helsingin työväenopistossa lauantaina 7.3.2020 klo 12.30–16.30.  Tilaisuuteen osallistui 110 henkilöä ja esitykset herättivät vilkasta keskustelua.
Edellinen seminaari järjestettiin Helsingin työväenopistossa 6.2.2016.

Aluksi Sveitsin Ystävät tarjosi kahvit. Tilaisuuden avasi Helsingin työväenopiston johtava opettaja Pia Castrén-Aaltonen.

Suurlähettiläs Alpo Rusi selvitti Sveitsin ja EU-suhdetta ja Sveitsin sisäpolitiikkaa vuoden 2019 lokakuun parlamenttivaalien jälkeen. Sveitsi on hoitanut monessa asiassa EU:n vaatimusten kaltaiset toimenpiteet peremmin kuin monet EU:n jäsenvaltiot.
Vuoden 2019 parlamenttivaaleissa voittivat vihreät ja naiset, mutta puolueiden edustus hallituksessa (Bundesrat) säilyi ennallaan. Schweizerische Volkspartei (SVP) on edelleen suurin puolue.
Alpo Rusi toimi Suomen suurlähettiläänä Sveitsissä 2009–2014.

Suurlähettiläs Alpo Rusin aiheena olivat Sveitsin EU-suhde ja Sveitsin sisäpolitiikka
Kuva Seppo Haario
Kuvat saa suureksi klikkaamalla

Seppo Haario selvitti Sveitsin perustietoutta. Sveitsin asukasluku oli vuoden 2020 alussa 8,6 milj (Suomessa yli 5,5 milj). Asukkaista yli 2,1 milj oli ulkomaalaisia.  Vuonna 2016 mediaanipalkka oli Sveitsissä CHF 6 502 (Suomen mediaanipalkka oli vuoden 2018 lopussa 3 079 €  ja keskipalkka 3 465 €). Yksityinen sektori CHF 6 235 ja julkinen sektori CHF 7 837 €.  Sveitsin on frangi nykyisin miltei euron arvoinen. Sveitsin pienin kunta vuonna 2020 on Kammersrohrin 29 asukkaan kunta Solothurnin kantonissa. Sveitsiläisnuorista 68 % suorittaa oppisopimuskoulutuksen. Nykyisin nuorista 14 % käy ammattikorkeakoulun. Lukion käy käy keskimäärin 21 % nuotista. Keskimäärin 12 % sveitsiläisnuorista suorittaa yliopistotutkinnon.

Inkeri Stucki selvitti asiantuntevasti Sveitsin historiaa matkailumaana ja Sveitsin tarjoamia nykyisiä vaihtoehtoja.  Sveitsissä voi matkailla myös edullisesti. Kannattaa tutustua muun muassa pienten kuntien kotisivuihin. Sieltä löytyy usein edullisia majoitusmahdollisuuksia.
– Sveitsin matkailumarkkinointi katso tästä ja tästä
– Luostarimajoitus ja Grand Tour -autoreitit sekä sesonkitapahtumat katso tästä
– Vaeltaminen katso tästä ja  tästä
– Pyhiinvaellusreitti katso tästä
– Maatilamajoitus katso tästä ja tästä
– Alppiyhdistyksen SAC majat katso tästä
– Sveitsin valtionrautatiet SBB (turistien Swiss Travel Pass, erinomainen lasten alennuskortti Junior-karte/alle 16-vuotiaalle!) lipputarjoukset, tapahtumatietoa katso tästä
– Interrail (tilattava jo kotimaassa) – kaikki junat ja useimmat laivat Sveitsissä katso tästä

Kaikille osallistujille jaettiin Sveitsin Ystävien uusi kirja “Monimuotoinen Sveitsi”, 3. painos.

Tilaisuus kiinnosti. Viipurisali oli aivan täynnä.
Kuva Seppo Haario
Kuvan saa suureksi klikkaamalla