lokakuu 6, 2021

Martti Ahtisaari -luento “Kansainvälistä turvallisuuspolitiikkaa Suomen ja Sveitsin näkökulmista”

Martti Ahtisaari -luento “Kansainvälistä turvallisuuspolitiikkaa Suomen ja Sveitsin näkökulmista”

Ylijohtaja Pälvi Pulli


Suomi ja Sveitsi ovat harvoja Euroopan maita, jotka ovat turvallisuuspolitiikassa pysytelleet sotilasliittojen ulkopuolella. Kummankin maan puolustusjärjestelmä perustuu yleiseen asevelvollisuuteen. Suomi osallistuu EU-jäsenmaana yhteiseen kansainväliseen kriisinhallintaan. Sveitsi puolestaan painottaa kansainvälisessä yhteistyössään kahdenvälisiä sopimussuhteita. Sveitsin suorassa demokratiassa kansanäänestyksillä on iso valta.

Jyväskylässä 14.10.2021 järjestettävä viidestoista Martti Ahtisaari -luentosarjan tilaisuus Kriisinhallintaa vai jälleenrakennusta – Puolueettoman maan näkökulmia kansainväliseen turvallisuuspolitiikkaan käsittelee kansainvälistä turvallisuuspolitiikkaa tilanteessa, jossa molempien maiden hävittäjähankinnat ovat loppusuoralla. Millaiseen lopputulokseen Sveitsi ja Suomi ovat päätyneet hävittäjähankintojen perusteluissaan?

Ajankohtaisena näkökulmana puheenvuoroissa on myös se, millaista on puolueettoman maan ulko- ja turvallisuuspolitiikan kansainvälisessä kriisinhallintatilanteessa.

Viidestoista Martti Ahtisaari -luento järjestetään Jyväskylän yliopiston juhlasalissa torstaina 14. lokakuuta 2021 kello 17.00. Pääpuheenvuorot pitävät ulkoministeri Pekka Haavisto (verkkoyhteys) ja Sveitsin puolustusministeriön ylijohtaja Pälvi Pulli (läsnä tilaisuudessa).

Ohjelma 
Avaussanat kaupunginjohtaja Timo Koivisto

Puheenvuorot Kriisinhallintaa vai jälleenrakennusta – Puolueettoman maan näkökulmia kansainväliseen turvallisuuspolitiikkaan

ulkoministeri Pekka Haavisto (verkkoyhteyden avulla)
ylijohtaja Pälvi Pulli, Sveitsin puolustusministeriö
Kipinät-kuoro esiintyy

Paneelikeskustelu
moderaattorina toimittaja Seija Vaaherkumpu

ulkoministeri Pekka Haavisto (verkkoyhteyden avulla)
ylijohtaja Pälvi Pulli, Sveitsin puolustusministeriö
johtaja Mika Aaltola, Ulkopoliittinen instituutti

Puheenvuorojen jälkeen kuullaan paneelikeskustelu, jossa Haaviston ja Pullin lisäksi keskustelemassa on Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Keskustelun moderaattorina toimii toimittaja Seija Vaaherkumpu. Tilaisuuden avaa Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Luento on yleisölle avoin. Koronatilanteen takia osallistujamäärä on kuitenkin rajoitettu ja paikalle tulevien tulee ilmoittautua tilaisuuteen etukäteen. Ilmoittautuminen tulee tehdä maanantaihin 11.10.2021 mennessä osoitteessa www.lyyti.fi/reg/marttiahtisaariluento2021 tai soittamalla numeroon 050 527 6699 (ma–pe klo 9–15).

Rajatun yleisömäärän vuoksi luentoa voi seurata myös suorana lähetyksenä Sanomalehti Keskisuomalaisen verkkosivuilla osoitteessa www.ksml.fi.