elokuu 12, 2019

Sveitsiläiset upseeristipendiaatit Suomessa 27.5. – 22.6.

Sveitsiläiset upseeristipendiaatit Suomessa 27.5. – 22.6.

Tämän vuoden Sveitsin upseeristipendiaatit ilmavoimien everstiluutnantti Jascha Haller ja miliisikapteeni Roman Höpli olivat Suomessa 27.5. – 22.6.2019. He tutustuivat Karjalan lennostoon, Logistiikkalaitokseen, Panssariprikaatiin, Rannikkolaivastoon, Porin Prikaatiin sekä Patrian puolustustarviketeollisuuteen.

Sveitsin ystävät maksavat stipendiaateille stipendit ja he pitivät Sveitsin ystäville esitelmiä. Haller ja Höpli pitivät mielenkiintoiset esitelmät aiheesta “Ajankohtaista Sveitsin maanpuolustuksesta ja Sveitsistä” pääkaupunkiseudulla 28.5. ja Tampereella 13.6.

Sveitsin Ystävät Lapin seudulla puheenjohtaja Eero Pajula järjesti perinteisesti mieleenpainuvaa ohjelmaa Lapissa. Onnistunut kalastustapahtuma jäi mieleen.

Eeverstiluutnantti Jascha Haller voitti kalastuskilpailun.
Kuva Eero Pajula

Suomeen tulee vuosittain Sveitsistä kaksi upseeria, kantahenkilökuntaan kuuluva ja miliisiupseeri. Suomesta menee vuosittain Sveitsiin yksi upseeri. Tämän vuoden stipendiaattiupseeri oli majuri Klaus Luotola. Sveitsin järjestelmään on tutustunut 84 suomalaista upseeria ja Suomen järjestelmään 99 sveitsiläistä upseeria.

Sveitsi harkitsee parhaillaan samoja uusia lentokonetyyppejä kuin Suomi. Sveitsi on suorittanut koelennot tänä kesänä. Ruotsin Saab Gripen putosi pois kilpailusta, koska heidän koneensa ei ollut vielä valmis.

Jyväskyläläinen Pälvi Pulli valmistelee Sveitsin konehankintoja. Hän on asunut Sveitsissä vuodesta 1991. Pulli on Sveitsin hallituksen ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija ja turvallisuuspolitiikasta vastaava ylijohtaja Sveitsin puolustusministeriössä.