Upseeristipendiaattien esitelmä 2.5.2017 

toukokuu 3, 2017, Alppiakatemia

Vuoden 2017 sveitsiläiset upseeristipendiaatit kapteenit  Mathias Maurer (ammattiupseeri) ja Thierry Martin (miliisiupseeri) pitivät esitelmän tiistaina 2.5.  yhdistyksen toimistolla. He kertoivat omasta työstään, Sveitsin armeijan yhteistyöstä siviiliviranomaisten kanssa ja hybridiuhista.

Sveitsissä reservin johtajat (miliisiupseerit) perustavat itse joukkonsa kertausharjoituksissa ja suunnittelevat ja johtavat taisteluammunnat. Upseereiden ja aliupseereiden vuosittainen kertausharjoitus kestää neljä viikkoa, miehistöllä kolme. Sveitsissä kaikki joukot käyvät kertausharjoituksissa ja niistä ilmoitetaan julkisesti.

Sveitsin armeijan kriisiajan vahvuus tulee olemaan 100 000 henkilöä ( Sollbestand) ja varalisä mukaanluettuna noin 140 000 (Effektivbestand).  Varalisästä täydennetään tarvittaessa joukkoa, jos sitä ei saada muuten täyteen. Koska Sveitsi on pinta-alaltaan kahdeksan kertaa Suomea pienempi, pitäisi Suomessa 800 000 sotilasta, jotta päästäisiin samaan miesmäärään pinta-alaa kohti kuin Sveitsissä.

Sveitsissä on hyvin toimiva yhteistyö sotilas- ja siviiliviranomaisten kesken. Hybridiuhat on laaja käsite. Sillä tarkoitetaan kaikkia toimenpiteitä, millä voidaan vaikuttaa pitkäjänteisesti toisiin valtioihin. Sveitsi on myös havahtunut hybriidiuhkiin, joita voidaan harjoittaa entisten keinojen lisäksi nykyisin myös internetin avulla.

Esitys oli saksankielinen ja kuvat englanniksi. Esitykset herättivät vilkkaan keskustelun.

Kapteenit Maurer ja Martin ovat Suomessa 17.4. – 15.5. He tutustuvat Suomen maanpuolustukseen Suomen Puolustusvoimien vieraina sekä Sveitsin ystäviin Kajaanissa (esitelmä 24.4.), Rovaniemellä (esitelmä 27.4.), Helsingissä (esitelmä 2.5.) ja Mikkelissä (5. – 7.5.).

 Sveitsiläisten upseereiden esityksiä seurattiin suurella mielenkiinnolla. Kuva Seppo Haario


Sveitsiläisten upseereiden esityksiä seurattiin suurella mielenkiinnolla. Kuva Seppo Haario