Sveitsin Ystävät Keski-Suomessa

Yhteystiedot

Puheenjohtaja
Kaija Pelttari, kaija.pelttari(at)elisanet.fi, 050 404 9701
Varapuheenjohtaja ja sihteeri
Veikko Valli, keskisuomi(at)sveitsi.fi, 0400 546 766

 

Hallitus 2019

Kaija Pelttari, puheenjohtaja
Veikko Valli, sihteeri, varapuheenjohtaja
Paula Powling, rahastonhoitaja
Sarita Heinonen
Veli-Pekka Laukkanen
Raija Lamminmäki – Meyer
Marika Miettinen

 

Sveitsin Ystävät Keski-Suomessa pyytää jäseniään lähettämään sähköpostiosoitteensa Sveitsin Ystävien toimistoon sys(at)sveitsi.fi. Sähköpostiosoitetta käytetään ainoastaan jäsenten tiedottamiseen Sveitsin Ystävien tapahtumista eikä julkaista tai luovuteta eteenpäin.

 

Tapahtumia 2019

Vierailu Säynätsalossa

Tervetuloa tutustumaan Säynätsaloon torstaina 28.3.!
Aloitetaan mukava ilta klo 17:00 Säynätsalon kunnantalolla, missä Harri Taskinen tutustuttaa kunnantalon arkkitehtuuriin ja saatatpa kuulla muutaman kuriositeetin Alvar Aallon elämästäkin.
Klo 18:00 siirrymme lyhyen kävelymatkan päässä sijaitsevalle vanhalle paloasemalle eli Vanerilaan, jonka Säynätsalo-seura ry sai käyttöönsä 2009. Seuran puheenjohtaja Ilkka Pernu vie meidät kahvittelun lomassa Säynätsalon historiaan ja tarinoi Säynätsalo-seuran toiminnasta.
Illan vierailu on ilmainen ja mukaan mahtuu max 30 hlöä. Paikalle tullaan omilla autoilla tai kimppakyydeillä. Säynätsaloon pääsee Jyväskylän keskustasta bussilla nro 16, jonka yksi pysäkeistä on aivan kunnantalon vieressä. Bussimatka kestää noin 50 min.
Ilmoittaudu 21.3. mennessä keskisuomi@sveitsi.fi tai Kaija Pelttari 050 404 9701. Ilmoita samalla mahdolliset erikoisruokavaliot/allergiat ja voitko tarjota kimppakyytiä sitä tarvitseville.

Vierailu Lahdessa

Huhtikuussa käymme vierailulla Lahden paikallisosaston luona.

Viikko 26. Kesätapaaminen Laukaan Äijälässä.
4.8.           Erste August Kiviniemessä.
Elokuu      Elonkorjuujuhlat Hankasalmella.

Syksy
Sveitsi-tietoutta koululaisille tapahtuma
Syyskuu Tutustuminen Tikkakosken ilmailumuseoon
Lokakuu Elokuvailta
Marrakuu Brezel-ilta
Joulukuu Glögi- ja pikkujouluilta
Kehitämme yhteyksiä SYS:n toisiin paikallisyhdistyksiin ja Suomi-Saksa-yhdistykseen.
Paikallisyhdistyksemme on valmis ottamaan vastaan Sveitsistä tulevia stipendiaatteja.
Vastaamme sveitsiläisiltä tuleviin tai Sveitsiin liittyviin kyselyihin ja autamme tarvittaessa.
Ylläpidämme jo luotuja ystävyyssuhteita yhdistyksen ja henkilökohtaisella tasolla.
Paikallisyhdistyksen jäsenille tiedotetaan sähköpostilla, omilla jäsenkirjeillä, SYS ry:n jäsenkirjeissä sveitsi.fi paikallisosastomme kotisivulla ja FaceBookilla.

Menneitä tapahtumia

 

Vuosi 2019

Vuosikokous

Paikallisosaston vuosikokous pidettiin 15.1. Kansalaistoimintakeskus Matarassa klo 18-20.

Racletteilta

Vietimme rattoisan raclette illan 16.2. Jyväskylän NNKY:llä Puistotori 4:ssä yhdessä Finnisch-Deutsche Verein Jyväskylän osaston jäsenien kanssa. Meitä oli paikalla yhteensä parikymmentä henkeä ja ilta kului mukavasti maukkaan syötävän ja viinin parissa. Raclette-mestarina meillä oli Sveitsin kunniakonsuli Heikki Ilvespää ja hän kertoi meille racletten historiasta sekä omasta toiminnastaan kunniakonsulina.

Vuosi 2018


Vuosikokous

Vuosikokous pidettiin torstaina 16.1.2018 klo 18-20


Juusto- ja viini-ilta

Vietimme viihtyisää iltaa erilaisten juustojen ja viinien parissa Sirkan luona 23.2.2018.


Germanistipäivien messutapahtuma Jyväskylän yliopistolla 16.3.2018

Paikallisosaston edustajina Paula Powling ja Sanni Luokkanen jakoivat tilaisuudessa Sveitsiin liityvää tietoa ja materiaalia ja tämän lisäksi myös sveitsiläistä suklaata. Opiskelijat olivat erittäin kiinostuneita Sveitsistä.

       

 

Tapaaminen Lahden paikallisosaston kanssa 21.4.2018

Lahden paikallisosastosta oli noin 10 hengen ryhmä tutustumassa Jyväskylän paikallisosatoon. Jyväskylälälisä oli mukana taphtumassa saman verran. Päivän ohjelmassa oli Kaupunginteatterissa näytelmä “Kun isosisä Suomeen hiihti” ja ruokailu Vanhassa Asemaravintolassa.

 

Kevätretki Etelä-Konneveden kansallispuistoon 26.5.2018

Etelä-Konneveden kansallispuiston maisemissa SYS:n Jyväskylän osaston retkeilijöitä kohtasivat järviluonto, vuorimaat ja rehevät lehdot. Oppaana toiminut Markku Utriainen kertoi kansallispuiston luonnosta ja valaisi elävästi Konneveden ja Rautalammin pitäjän historiaa, joka ulottuu aina 1500-luvulle ja Ruotsin kuninkaanvaltaan asti. Kolme tuntia lämpimänä toukokuun lauantaina meni joutuin maisemia ja puistoa ihastellen ja nokipannu hyvin hoidetulla laavulla oli täydellinen lopetus reissullemme.

       
   Nokipannukahvit                                     Taukopaikka


   Täällä kävimme

 

Erste August

Perinteiseen tapaan juhlistimme Kiviniemessä Sveitsin kansallispäivää, Erste Augustia , tällä kertaa sunnuntaina 5.8.2018. Lipunnoston jälkeen söimme ja joimme hyvässä seurassa. Haitaritkin säestivät iloista puheensorinaa ja pihapelejäkin oli tarjolla. Saunoja oli lämpöisenä kaksin kappalein, sekä jatkuvalämmittinen, että savusauna. Löylyjen jälkeen pulahdimme helteitten lämmittämään Tuomiojärveen.

                  
Lipunnosto                       Kesällä keinussa kerran

 

Kirjallisuusilta 4.9.2018

Vietimme kirjallisuusiltaa tiistaina 4.9. klo 17 – 19 Äijälän Talossa, Äijälänkuja 6, Jyväskylä. Vieraanamme oli Rosenkranz und Fasnachtstanz -teoksen suomentanut Inkeri Stuckin, joka on myös SYS:n Oulun paikallisosaston puheenjohtaja. Illan aikana kuulimme Sveitsin historiasta, Inkerin kääntämästä kirjasta sekä hänen omakohtaista kokemuksistaan Sveitsistä.
Sveitsin ystävien lisäksi iltaa viettivät kanssamme Finnisch-Deutsche Verein Jyväskylän osaston jäsenet ja iltaa emännöivät ja isännöivät Äijälän Talon isäntäväki, Eeva-Liisa ja Hartwig Reuter.

 

Nukkenäyttely 17.10.2018

Nukkenäyttelyyn tutustuimme Local Hostel&Cafessa, Seminaarinkatu 32, Jyväskylä. Paikalla oli Nukketaiteilija Lea Holmalahti, joka esitteli meille näyttelyä. Hostelliin tutstuimme hostellin pitäjän opastuksella. Hostelli on avattu vasta jokin aika sitten varsin perinteikkäässä rakennuksessa, joka on alunperin rakennettu viljamakasiiniksi vuonna 1851, sen jälkeen siinä on toiminut mm. kaupunginkirjasto, museo ja Jyväskylän Yliopiston rehtoraatti. Hostellin sisustun oli hyvin vaihteleva erilaisine teemahuoneineen.


Glögi-ilta

Pikkujoulun glögi-iltaa vietettiin 12.12. Punaisessa Pirtissä. Paikalla kävi myös itse Joulupukk. Tarjolla oli pientä jouluista naposteltavaa.

 

Vuosi 2017

Vuosikokous torstaina 19.1.2016 klo 18-20

Kokouspaikka oli Kanerva kokoushuoneessa Matarankatu. 4. Jyväskylä.

Raclette-ilta

Alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen reclettea syötiin Raijan ja Fritzin luona Laukaan Äijälässä 19.4.

Yritysvierailu Landis+Gyrille

Vierailijoita oli 12 ja paikalla oli 2 yrityksen edustajaa. Esittely oli mielenkiintoinen ja yrityksen yhteydet Sveitsiin tulivat hyvin esiin.

Sophie Capdevillen esitys 9.5.

Tilaisuus pidettiin Kansalaistoimintakeskus Matarassa. Aiheena oli Suomen ja Sveitsin kielilainsäädäntöjen yhteneväisyyksistä ja eroavuuksista sekä Sophien väitöskirjaa kosketteleva keskustelu, Esitys sisälsi sekä digitaalista materiaalia, että kirjoja, joihin yleisö sai tutustua. Tilaisuuteen osallistui 10 paikallisosaston jäsentä.

Luontoretki Ähtäriin 20.5.

Matkaan starttasi aamulla Jyväskylästä 10 paikallisosaston jäsentä kolmella henkilöautolla. Ähtärissä paikallisoppaan toimi Pirkko Kivinen. Retkikohteina olivat Ähtärin eläintarha, kotieläintila ja Tuomarniemen metsäoppilaitoksen entisöidyt tilat, puulajipuisto ja lähellä sijaitseva ikimetsä.

Erste August

Erte Augustia vietimme 30.7. perinteiseen tapaan Kiviniemessä. Osallistujia oli yhteensä 24 ja ohjelma koostui hauskasta yhdessäolosta, saunomisesta, syömisestä ja pihapeleistä.

Elokuvailta
Katsoimme Heidi elokuvaa Kuvataidekoululla.

Glögi-ilta
Pikkujoulun glögi-ilta pidettiin Punaisessa Pirtissä. Tilaisuudessa kävi myös itse Joulupukk. Tarjolla oli pientä jouluista naposteltavaa.

Stammtisch
Tapaamisia järjestettiin 5 kertaa Konditoria Wilhelmiinassa

 

Vuosi 2016

Vuosikokous torstaina 21.1.2016 klo 18-20

Kokouspaikka oli Talvikki kokoushuoneessa Matarankatu. 6. Jyväskylä. Vuosikokousasioiden käsittelyn lisäksi näimme kuvakavalkaadin 30-v. juhlistamme.

Raclette-ilta torstaina 18.2.2016 klo 18

Ilta järjestettiin Matarasalissa, Matarankatu 6. Illanviettoon osallistui myös Dante-seuran jäseniä

Kevätretki Mänttään 17.5.

Yhdentoista hengen ja kolmen henkilöauton kulttuurimatkaseurueemme starttasi Jyväskylästä kohti Mänttää toukokuisena tiistaiaamuna klo 9.

Ensimmäinen tutustumiskohteemme Mäntässä oli arkkitehti Palmqvistin suunnittelema, vuonna 1928 valmistunut kirkko. Kirkkoherranviraston ystävällinen työntekijä tuli avaamaan meille kirkon oven ja päästi meidät sisään tutustumaan Hannes Autereen ja Alvar Cawénin taideteoksiin. Ryhmämme jäsenen Sirkka Laukkarinen kertoi Hannes Autereesta ennen kirkkoon menoa tavalla joka innosti meitä keskustelemaan ja tutkimaan puuveistoksia ja -reliefejä pitkään ja hartaasti.

Kirkon jälkeen suuntasimme Joenniemeen ja Serlachiusmuseo Göstaan. Aikaisesta vuodenajankohdasta johtuen käyntimme siellä sujui väljissä olosuhteissa ja saimme hyvin yksilöllistä palvelua. Aloitimme vierailun kahvitteluhetkellä ravintola Göstassa, jonka jälkeen ohjelmamme jatkui opastetulla tutustumisella näyttelyihin Feminiininen sensibiliteetti ja Taiteen tähtitaivas. Opastetun kierroksen jälkeen käytimme vielä aikaa museoon tutustumiseen, jokainen oman mielenkiintonsa mukaisesti.

Seuraavaksi ajoimme Mäntänvuoreen Viinitupa Vuorenmajalle. Vuorenmaja on, kuten kirkkokin, arkkitehti Palmqvistin suunnittelema ja valmistunutkin saman vuonna, 1928. Maja itsessään on varsin upea nähtävyys ja samoin ympäristön näkymät, joita tosin rajoittavat tehokkaasti majaa ympäröivällä luonnonsuojelualueella kasvavat korkeat kuuset. Majalla nautimme herkullisen, sveitsiläisen Flammkuchen- menun. Söimme ja joimme iloisen puheensorinan säestyksellä. Majan sveitsiläis-suomalainen omistajapariskunta osallistui myös keskusteluihimme. Kolme tuntia vierähti kuin siivillä. Sitten olikin jo kotiinlähdön aika ja suuntasimme autojen keulat kohti Jyväskylää.

DSC00210 
Kuva Sopie Alix Capdeville
Sirkka Laukkarinen kertoo ryhmälle aurinkoisessa säässä Hannes Autereesta ennen kirkkoon menoa
Gösta_aula
Kuva ja editointi Arnold von Lerber
Opas kertoo ryhmälle Gösta museon aulassa museosta ja näyttelyistä ennen kierroksen alkua

 

Erste August

Sveitsin kansallispäivää juhlistettiin 31.7. kesämaja Kiviniemessä Tuomiojärven rannalla. Osanottajia oli 27. Ohjelmassa oli grillausta, pihaleikkejä, saunomista ja tanssia haitarin säestyksellä.

Kaspar Ruoffin valokuvanäyttelyn “Veden valossa” avajaiset

Näyttelyn avajaiset olivat 24.8. ja se oli yleisölle avoinna 25.8.-18.9. Paikallisosasto myötävaikutti näyttelyn tuloon Jyväskylään. Noin 40 henkilöä, jäseniä ja muuta yleisöä osallistui näyttelyn avajaisiin.

Kaspar Ruoffin taiteilijatapaaminen

Tapaaminen järjestettiin 17.9 Grafiika ja Valokuvauskeskus Ratamossa. Paikallisosasto vastasi tapahtuman järjestelyistä ja tarjosi pientä purtavaa. Osallistujia oli noin 30.

Kokkikurssi “Keitetään yhdessä Fritzin ja Raija kanssa”

Kurssi järjestettiin 21.9. Jyväskylän Marttalassa ja osallistujia oli 9.

Seppo Haarion esitelmä “Vaeltaminen Sveitsin Alpeilla”

Esitelmä pidettiin 1.11. Jyväskylän kaupunginkirjaston pienessä luentosalissa ja yleisöä paikalla oli noin 30. Reilun tunnin kestäneen esitelmän jälkeen yleisöllä oli mahdollisuus tutustua Haarion matkoiltaan tekemiin valokuvakirjoihin.

Glögi-ilta

Glögi-ilta järjestettiin 23.11. Punaisessa Pirtissä. Osanottajia oli 16. Tarjolla oli pientä purtavaa ja glögiä. Mukavan yhdessäolon lisäksi ohjelmassa oli yhteislaulua ja seuraleikkejä.

Stammtisch tapaamiset

Stammtisch tapaamisten paikkana oli Trattoria Aukio. Pöydän ympärille kokoonnuttiin vuoden aikana 7 kertaa.

 

Vuosi 2015

Keski-Suomen Sveitsin ystävien 30-vuotisjuhla

 

Kuvia vuosilta  2014  ja 2013

 

1. August 2014

1. August 2014

Kesäjuhlat Kiviniemessä 2014

Kesäjuhlat Kiviniemessä 2014

 

Paikallisjärjestöt Jyväskylä

Kesäjuhla 2013

 

Paikallisjärjestöt Jyväskylä

Kesäjuhla 2013

Keski-Suomen paikallisoaston hallitus, Mia Lanz ja Daniel Loosli, Eidg. JOdlerverband, esitelmätilaisuudessa 24.4.2014

Keski-Suomen paikallisosaston hallitus, Mia Lanz ja Daniel Loosli, Eidg. Jodlerverband, esitelmätilaisuudessa 24.4.2014 Jyväskylässä