Sveitsin Ystävät Mikkelin seudulla

Sveitsin Ystävät Mikkelin seudulla vietti 30-vuotisjuhlaa 12.10.2019. Juhlaamme kunnioittivat Sveitsin Suomen suurlähettiläs Heinrich  Maurer ja frau Marzia Maurer-Lampertti.                  Kuva: Tuija Turunen

Yhteystiedot

sys-mikkelinseutu(at)sveitsi.fi

Markku Riittinen, puheenjohtaja

markkuriittinen(at)hotmail.com‎, 040 532 1397

Tuija Turunen, varapuheenjohtaja

Sihteeri Kari Piskonen

kari.piskonen(at)gmail.com, 040 779 1181

Hallitus 2022

  • Markku Riittinen, puheenjohtaja
  • Tuija Turunen, varapuheenjohtaja
  • Kari Piskonen, sihteeri
  • Eeva Roininen, taloudenhoitaja
  • Leena Hytönen
  • Ruth Kostiainen
  • Arja Wilander
  • Gabi Zahnd-Lampinen

Sveitsin Ystävät Mikkelin seudulla pyytää jäseniään lähettämään sähköpostiosoitteensa Sveitsin Ystävien toimistoon sys(at)sveitsi.fi. Sähköpostiosoitetta käytetään ainoastaan jäsenten tiedottamiseen Sveitsin Ystävien tapahtumista eikä julkaista tai luovuteta eteenpäin.

Toimintasuunnitelma 2023

Paikallisosaston tehtävänä on tilaisuuksien ja tapahtumien avulla edistää Suomen ja Sveitsin ystävyystoimintaa sekä Sveitsin ja sen kulttuurin tuntemusta Mikkelin seudulla. Paikallisosasto pitää yllä yhteyksiä Suomen Ystäviin Sveitsissä, erityisesti sisaryhdistykseensä Schaffhausenissa ja yhteistyökumppaneihinsa Schwarzeneg:ssä.  Paikallisosasto on yhteistyössä Mikkelin seudun muiden ystävyysseurojen kanssa. Paikallisosaston johtokunta huolehtii paikallisosaston toiminnan käytännön toteutuksesta ja kokoontuu tarvittaessa.

Sveitsiläiset ruokaillat.   Toimintavuoden aikana järjestetään 1-2 sveitsiläistä ruokailtaa Savon marttojen opetuskeittiössä.

Yhteistyö muiden SYS:n paikallisosastojen kanssa.   Toimintavuoden aikana pyritään toteuttamaan vuonna 2020 peruuntunut Jyväskylän paikallisosaston vierailu Mikkeliin.  Kansallispäivän tapahtumaan kutsutaan mukaan myös muiden SYS:n paikallisosastojen jäseniä.

Kansallispäivän tapahtuma.  Kansallispäivän retkitapahtuma vietetään myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Jouluateria ja vuosikokous järjestetään joulukuun alussa 2023.

Paikallisosasto valmistautuu vastaanottamaan SYS:n stipendiaattivieraita ja Mannerheimstipendiaatit sekä järjestämään heille vierailuihin sopivaa ohjelmaa.

Sveitsin esittelyä muissa yhdistyksissä.

 

TAPAHTUMAT 2023

SEURAAVA TAPAHTUMA 15.3.2023

 

Ruokailta sveitsiläiseen tapaan

Valmistamme ja nautimme yhdessä sveitsiläisen aterian.

Menu:

Soledurner Wysüpli/Viinikeitto

Zürcher Geschnetzettes mit rösti/Possuleike ja röstiperunat

Schokoladecreme

Paikka: Marttojen opetuskeittiö 15.3.2023 klo 17 alk.

Ilmoittautumiset viimeistään su 12.3.2023

kari.piskonen@gmail.com  ja puh. 040 779 1181

 

MENNEET TAPAHTUMAT 2022

JOULUATERIA JA VUOSIKOKOUS 8.12.2022

Kenkäverossa Mikkelissä

   Vuosikokous Mikklei

SVEITSILÄINEN RUOKAILTA 17.10.2022
Mikkeli30Tuija

 

 

Valmistimme ja nautimme sveitsiläisen aterian.

 

               

MENU

Connys salatkörbchen mit toast

Crebés du Moléson

Erdbeeren á l´orange

SVEITSIN KANSALLISPÄIVÄRETKI 7.8.2022

  Sveitsin Kansallispäivää vietimme elokuun kauniina kesäsunnuntaina 7.8.2022 kauneuden ja luovuuden parissa

Taideretken merkeissä

Tämän hetkellisen mutta pitkältä tuntuvan tapaamisten vähäisyyden jälkeen oli mukavaa tavata jälleen Sveitsin ystäviä iloisessa seurassa pohtien ja ammentaen voimaa ja hyvinvointia kulttuurista ja taiteesta.

Perinteiseksi jo muodostunut taideretki suuntautui tänä vuonna Vuohijärven ja Mäntyharjun maisemiin.

Ensiksi tutustuimme taidematkakohteena Vuohijärven kesän 2022 näyttelyn ainutlaatuiseen kokoelmaan Marc Chagallin töistä. Kokoelma käsittää alkuperäisgrafiikkaa kymmenestä Chagallin taidekirjasta.

Näyttelyn on kuratoinut sveitsiläinen kustantaja ja taiteen asiantuntija Patrick Cramer. Cramerilla on ollut ilo tuntea Chagall ja työskennellä hänen kanssaan taiteen parissa vuosikymmenien ajan. Kansainvälisestikin huomattava kokonaisuus perustuu Sastamalan Art Pappilan yksityiskokoelmaan.

Taiteen maailman ajan ja merkitysten kokemista jatkoimme Taidekeskus Salmelassa, jossa oli esillä  Suomen suurimman kuvataidefestivaalin kotimaisen kuvataiteen mestarityöt ja nuoret lahjakkuudet.

Tutustuimme myös taidekeskuksen historialliseen näyttelyalueeseen kuten Domanderin vanhan pihapiirin apteekki-ja postitaloihin viehättävässä puistomaisessa ympäristössä opastuksen johdolla. Näyttely ulottui myös Ravintola Kesäheinään, jossa nautimme ravintolan antimista.

Matkalla oli mukava suunnitella tulevaa ohjelmaa, jossa alla tarkemmin.

MENNEET TAPAHTUMAT 2021

Vuosikokouksen pidimme 16.12.2021 Kenkäverossa. Suunnittelimme vuoden 2022 toimintaa muistellen vuoden 2021 onnistuneita tapahtumia, joita saatoimme järjestää huolimatta COVID19-pandemiasta.

Überblick über die Schweiz 26.-27.11.2021

Tuoreet Sveitsin terveiset yhdistyksellemme toivat

sveitsiläiset upseerit Ahmedin Senderovic ja Francesco Tino vieraillessaan Mikkelissä yhdistyksemme vieraina marraskuussa tutustuen samalla marsalkka G.E.Mannerheimin jalanjälkiin.

Perinteisesti vieraat otimme vastaan Mannerheimin patsaalla siirtyen sitten torilta Mikkelin Klubille. Tarinat ja antoisat jutustelut vieraiden kanssa lämmittivät lumisissa pakkaspäivissä.

Mikkelin talvimaisemissa tutustuimme Mannerheimin jalanjäljissä Mikkelin Klubin kautta Päämajamuseoon, Mannerheimin työhuoneen kautta Muistiin- uuteen sodan ja rauhan keskukseen sekä paikallisiin matkailukohteisiin kuten Tertin kartanoon ja Kenkäveroon.

Kuvat: Tuija Turunen

Raclette-ilta 20.10.2021

Raclette-illallinen

 

Vietimme sveitsiläistä ruokailtaa raclet- tunnelmissa.

Nautimme herkullista raclettea ja jälkiruuaksi valmistimme Graubündenin pähkinätortun; Bündner Nusstorten.

 

Sveitsin kansallispäivän vietto 31.7.2021

Sveitsin kansallispäivää juhlittiin lauantaina 31.7. Puumalan Niinisaaressa. Ohjelmaan kuului tutustuminen Hanhiniityn pajaan ja siellä sepän työnäytös. Mielenkiintoisen Metson luontopolun jälkeen seurasi maittava lounas Ravintola Niinipuussa.
Tilaisuuteen osallstui 15 henkilöä.

Työnäytös sepän pajassa.
Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla

 

MENNEET TAPAHTUMAT 2020

1.8.2020 Sveitsin kansallispäivä

                                              

Elokuun ensimmäisenä lauantaina oli lämmin päivä ja kesä parhaimmillaan, kun Mikkelin seudun ystävät viettivät Sveitsin kansallispäivää yhdessä. Tutustuimme ensin presidentti Risto Rytin työstä ja elämästä kertovaan näyttelyyn ”Pimeys ennen auringon nousua” Mikkelin Päämajamuseolla.

                                             Kuvat: Tuija Turunen

Iltapäivää jatkettiin pienellä kävelyllä lähellä sijaitsevaan Naisvuoren näkötorniin. Näkötornin kaihvilassa nautimme iltapäiväkahvit ja perinteiset kahvilan vohvelit turvavälejä noudattaen. Korkealla Mikkelin kaupungin kattojen yläpuolella ajatukset lensivät Sveitsiin ja juteltavaa oli paljon pitkästä aikaa tavattuamme, Oli mukava päivä ja hienoa kun kansallispäivän viettoon pääsi osallistumaan myös  Mikkelin seudulla viihtyviä kesäasukkaita muidenkin alueiden Sveitsin ystävistä.

MAALISKUU 2020

Tutustuimme sveitsiläiseen ruokakulttuurin maaliskuussa. Järjestämänne ruokailta rakentui Sveitsin eteläisimmän kantonin Tessinin keittion Cusina Nostranan perinteistä. Menu sisälsi minestrone-keiton, perunagnocchit ja salsa di pomodoren. Jälkiruokana herkullinen tiramisu.

Sveitsiläinen ruokailta                          Sveitsiläinen ruokailta 2020

MENNEET TAPAHTUMAT 2019

YHDISTYKSEN 30-VUOTISJUHLAT 12.10.2019

Sveitsin Suomen suurlähettiläs Henrich Maurer ja rouva Marzia Maurer-Lamperti sekä Sveitsin kunniakonsuli Heikki Ilvespää kunnioittivat juhlaamme vierailullaan Mikkeliin. Suurlähettiläs Heinrich Maurer korosti pitämässään juhlapuheessaan maidemme ystävyyssuhteiden tärkeyttä. Monenlaiset asiat yhdistävät maidemme välisiä tärkeitä ystävyyssuhteita.

Perustajana yhdistyksen toiminnassa olivat Ruth ja Seppo Kostiainen. He olivat valmistaneet yhdistyksen 30-vuotismatkan monimuotoisesta ja tapahtumarikkaasta taipaleesta historiikin. Seppo Kostiainen esitteli juhlassa historiikin ja kertoi muistoja menneiltä ajoilta valokuvineen.

Mikkeli30tuija

Mikkeli30Mikkeli30Tuija   Mikkeli30Tuija

 Kuvat: Tuija Turunen

Retki elokuu 2019

KANSALLISPÄIVÄN TAPAHTUMANA TEIMME RETKEN  presidentti P.E.Svinhufudin kotimuseoon Kotkaniemen-Luumäelle sekä Pulsan asemalle.

Osallistujia oli mukavasti niin Mikkelin kuin Lappeenrannan seudun Sveitsin ystävistä.

Saimme kuulla Kunniakonsuli Heikki Ilvespään Konsulin kuulumiset ja mielenkiintoisen esitelmän Sveitsin kansallispäivästä ja itsenäisyydestä. Päivä oli aurinkoinen ja pienet sateet virkistivät luontoa sopivasti meidän ollessa sisätiloissa juhlistamassa Sveitsin kansallispäivää nauttimalla sveitsiläisin reseptein tehtyä maittavaa lounasta Pulsan asemalla, Sveitsin lippujen luodessa tunnelmaa.

       

Ruokailta helmikuu 2019

Yhdistys järjesti sveitsiläisen ruokaillan helmikuussa. Teemana ruokaillassa oli ”menu Waadtin tapaan”. Valmistimme sveitsiläisen aterian, jonka nautimme yhdessä. Valmistimme alkuruokana Chäschüechli-juustokakkusia, pääruuaksi purjopataa ja makkaroita. Jälkiruokana päärynäsalaattia ”Chantal”.

Sveitsiläinen ruokailta

Chäschüechlia, purjopataa & Chantalia sekä iloista rupattelua illan päätteeksi.

Kirjailta tammikuu 2019

Kirjaesittelyilta. Sveitsiläistoimittaja Susanne Perrenin kirjan ”Karnevaalit rukousnauhassa” suomentanut Inkeri Stucki esitteli suomennoksen Mikkelissa Vaakunan auditoriossa.

Illassa keskusteltiin naisrooleista ja kulttuurieroista. Kiinnostunut yleisö kuuli kuinka Wallisin naiset kokivat elämää, jota sanelivat niin jylhä luonto kuin katolinen yhteisö.

Alppitorven soittoa taideretken konserttina 2018 suoraan Sveitsistä.

Mannerheimin jalanjäljillä Mikkelin Klubilla.

 

 

 

 

 

 

Teksti ja kuvat: Tuija Turunen

MENNEET TAPAHTUMAT 2018

Vuosikokous ja jouluateria 11.12.2018, Kenkävero, Mikkeli

Vuosikokouksessa hyväksyttiin vuoden 2018 toiminta-ja tilikertomukset, päätettiin vuoden 2019 toiminnan suuntaviivoista sekä valittiin paikallisosaston toimihenkilöt.

TI 6.11.2018        Matera, Euroopan kulttuuripääkaupunki 2019 ja Alinello, maanjäristyksen jälkeen.

Taiteilija Peter Strebelin esitelmä Hotelli Vaakunan auditorio, Porrassalmenkatu 9, Mikkeli

Esitelmä 6.11.2018

Taiteilija Peter Strebel piti esitelmän

Matera, Euroopan kulttuuripääkaupunki 2019 ja Alinello, maanjäristyksen jälkeen.

Peter kertoi salin täydelle yleisöä mielenkiintoisista kuvaus-ja taidematkoistaan ja kokemuksistaan.

Taiteilija Peter Strebel kertoi kuvausmatkoistaan Italiassa

 

 

Kiinnostunutta yleisöä oli salin täydeltä.
Kuva: Tuija Turunen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sveitsin kansallispäivän retki 4.8.2018 ”Taideretki”

Taideretkellä 2018

Peter Stebelin Taidenäyttelyssä. Kuvassa Kari Piskonen, pääteos ja taiteilija itse Peter Strebel. Kuvat: Tuija Turunen

 

Sveitsin upseeristipendiaatit vierailivat Mikkelissä 14.6.2018

Sveitsiläiset upseeristipendiaatit vierailivat perinteisesti Mikkelissä Suomen kierroksellaan. Mikkelissä oli mukava heidän; majuri Yoann Poffet ja milisupseeri, kapteeri Beat Dünner, viettää mukavat päivät tutustuen Mannerheimin jalanjälkiin ja Mikkelin sotilasperinteisiin. Oli mukavaa vaihtaa kokemuksia vieraiden  matkasta ja kokemuksista ja kuulla ajankohtaiset Sveitsin kuulumiset. Vierailu aloitettiin perinteisesti Mannerheimin patsaalta, josta siirryimme lounaalle Mannerheimin Mikkelissä ollessaan käyttämään lounaspaikkaan Mikkelin Klubille.

Perinteinen yhteiskuva Mannerheimin patsaalla.

Kari Piskonen, Yoann Poffet, Beat Dünner, Ruth ja Seppo Kostiainen keskustelussa ennen päivällistä.

 

 

RUOKAILTA 15.3.2018

Sveitsiläisessä ruokaillassa valmistimme ja nautimme sveitsiläisen aterian. Menusta löytyi Kartoffel-käse-tätschli auf lauchsalat sekä fasnachtschüeli-leivonnaisia. Laskiaisleivonnaisissa oli tärkeää venyttää taikinaa mahdollisimman ohueksi ja paistaa ne vaaleankeltaisiksi.

Taikinan venytys oli tärkeää onnistumisen kannalta. Ruth Kostiainen näyttää mallia.

Innokkaita kokkailijoita.

 

Leivonnaisten paistaminen oli tarkkaa työtä. Leena Hyvönen kääntää Fasnachtsschueleitä oikeaoppisesti puutikkujen avulla.

MENNEITÄ TAPAHTUMIA AIEMMILTA VUOSILTA

Sveitsin kansallispäivän retki 5.8.2017

Sveitsin kansallispäiväretki suunnataan tänä vuonna Salpalinjalle ja Haminaan.

Suomi 100 vuotta merkeissä tutustumme Suomenlahden ja Saimaan välille muodostettuun linnoitukseen. Kenraali K.L.Oesch oli merkittävässä roolissa tämän puolustusaseman suunnittelussa ja rakentamisessa.

Lähtö la 5.8.2017 Mikkelistä yhteiskuljetuksella, tutustuminen Salpalinja-museoon & lounas ja kiertoajelu Haminassa. Ilmoittaudu viimeistään 1.8.2017 Kari Piskoselle.

Upseeristipendiaattien vierailu Mikkelissä toukokuussa 2017

Kuva: Tuija Turunen

Kapteenit Mathlas Maurer ja Thierry Mannerheimin patsaalla.

Sveitsistä saapuivat vieraaksemme kapteenit Mathlas Maurer ja Thierry Martin tuoden raikkaan tuoreen tuulahduksen Sveitsistä kauniissa kesäisenoloisessa toukokuussa.

Perinteisesti vastaanotimme vieraat Mannerheimin patsaalla, josta seurasimme Mannerheimin jalanjälkiä Mikkelin klubille. Kapteenit Maurer ja Martin saivat monipuolisen tietopaketin Mannerheimista, Mikkelistä, Mikkelin museoista, suomalaisen ruokakulttuurin erikoisuuksista ja nähtävyyksistä. Kolmipäiväisen vierailun aikana saimme tuoreet kuuluumiset Sveitsistä ja mielenkiintoisia keskusteluja vieraidemme kanssa. Upseereilla oli mahdollisuus tutustua upeisiin järvimaisemiimme ja luontoon.

Perinteinen treffipaikka oli Mannerheimin patsas Mikkelin torilla. Kuva: Tuija Turunen

Perinteinen treffipaikka oli Mannerheimin patsas Mikkelin torilla.

Matkailuilta 27.4.2017 ”Vaeltaminen Sveitsin Alpeilla”

Mikkelissä pidimme huhtikuussa matkailuillan. Seppo Haario kertoi sanoin ja kuvin aiheenaan ”Vaeltaminen Alpeilla” vieden runsaslukuisen yleisön elämysmatkalle vaeltamaan Alpeille. Aihe kiinnosti ennätysmäärää yleisöä; kaikkiaan lähes 80 kiinnostunutta tuli nauttimaan tästä matkasta.

Merkittyjä vaellusreittejä löytyy runsaasti kaiken ikäisille ja kuntoisille vaeltajille sopivia. On tärkeää paneutua reitteihin etukäteen ja varustautua vaellukselle huomioiden oma kunto. Tärkeitä asioita ovat sään mukainen varustus ettei esimerkiksi kuivuus ja kylmyys yllättäisi. Hyvät, nilkkoja tukevat jalkineet ovat välttämättömät vaelluksilla näissä upeissa Alppimaisemissa.

Seppo Haario vei mikkeliläisyleisön elämysmatkalle Alpeille.

Seppo Haario vei mikkeliläisyleisön elämysmatkalle Alpeille.

Ennätysmäärä yleisöä osallistui matkailuiltaamme; lähes 80 Alppivaeltamisesta ja Sveitsistä kiinnostunutta kuulijaa.

Teksti ja kuvat: Tuija Turunen
Seppo Haario ja Kari Piskonen keskustelivat ajankohtaisista asioista.

Seppo Haario ja Kari Piskonen keskustelivat ajankohtaisista asioista.

stipendiaatit   P1140280   P1080054

Sveitsiläisen Finnischer Chor Zürich-kuoron vierailu 5.5.2016

P1140210      P1140213

Kauniissa vihreyttä tulvivassa toukokuussa vierailimme Mäntyharjun maisemissa. Kuulimme Mäntyharjun kirkossa upeaa sveitsiläistä ja suomalaista kuoromusiikkia, johtajina Regula Neuman ja Antti Äärimaa. Kuorot Finnischer Chor Zürich ja Mäntyharjun Laulu-Sepot esiintyivät kirkon täyteiselle yleisölle.

Stipendiaattivierailu 2016

P1140280    P1080077

Kapteenit Baptiste Matthey ja Stephane Theimer hallituksen kera Mannerheimin patsaalla.

Vakiintuneen tavan mukaan Mikkelin alueen paikallisosasto sai vieraakseen sveitsiläiset Mannerheimstipendiaatit. Tämän vuoden vieraina olivat kapteenit Baptiste Matthey ja Stephane Theimer. Ohjelmaan kuului muun muassa vierailu Mikkelin Klubilla. Yhteiskuvaan kokoonnuimme perinteisesti Mannerheimin patsaalle Mikkelin torilla. Stipendiaatit ovat Suomessa Suomen puolustusvoimien ja Sveitsin Ystävät Suomessa ry:n vieraina.

Retki Verlan museoalueelle ja Vuohijärven Luonto- ja kulttuuritaloon 30.7.2016

Sveitsin kansallispäivän kunniaksi teimme retken maakuntaan hieman etukäteen. Tutustuimme maailmanperintöluetteloon kuuluvaan Verlan museoalueeseen. Loistavan kaunis kesäinen päivä siivitti matkaamme ja taidenälkäämme ruokimme Vuohijärven taidenäyttelyssä 100 lintua taiteilijoiden; Wright, Karppanen ja Bruun tekemän taiteen äärellä.

DSCN2776     DSCN2847  DSCN2766

 

Sveitsiläisen aterian valmistus 2016

P1140877   P1140871

Ruth opasti jäseniä sveitsiläiseen ruokakulttuuriin.

Sveitsin ystävinä pidämme sveitsiläisestä ruuasta ja valmistimme yhdessä ruokaa syksyllä 2016. Tunnelma oli herkullinen ja olimme kaikki tyytyväisiä kokkaustaitoihimme. Alppimiehen makaroonilaatikko oli maittavaa omenakompotin kera ja kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että ruokailtoja järjestämme jatkossakin.

Teksti ja kuvat: Tuija Turunen           P1130664

Trachtengruppe Schwarzenegg vieraili Mikkelissä 6.8.2015

Sveitsiläinen kuuluisa laulu-ja kansantanssiryhmä vieraili Mikkelissä elokuussa. Ryhmä osallistui myös Mikkelin kansantanssien ystävien puistokonserttiin Mikkelin kirkkopuistossa. Laulun ja tanssin myötä aurinko hemmotteli kuulijakuntaa. Jodlaus ja ryhmän esittämä suomenkielinen laulu saivat yleisön haltioihinsa. Teksti ja kuvat: Tuija Turunen
Lue koko artikkeli tästä.

Laulun ja tanssin myötä aurinko hemmotteli kuulijakuntaa, kuva: Tuija Turunen

Laulun ja tanssin myötä aurinko hemmotteli kuulijakuntaa, kuva: Tuija Turunen

 

Turun retki ja muita mukavia tapahtumia

P1080661   P1080090

DSCN2146  DSCN2647   P1030215

 

Kari ja Ruth Mannerheimin patsaalla

 Kari ja Ruth Mannerheimin muistomerkillä Montreauxin Parc Mannerheimissa
SYS-kulttuuristipendiaatti Nathalie Zwimpfer sekä paikallisosaston Ruth Kostiainen ja Kari Piskonen lepotauolla Astuvansalmen kalliomaalauksilta palattaessa 2012.

SYS-kulttuuristipendiaatti Nathalie Zwimpfer sekä paikallisosaston Ruth Kostiainen ja Kari Piskonen lepotauolla Astuvansalmen kalliomaalauksilta palattaessa 2012.