Sveitsin Ystävät Kainuussa

Yhteystiedot

  • puheenjohtaja Ville Widgrén, 050 590 5643, villepekka.widgren(at)gmail.com
  • varapuheenjohtaja Helinä Turtinen
  • sihteeri Barbara Rudin
  • rahastonhoitaja Katrin Riess-Gomringer
  • hallituksen jäsen Ilkka Mankinen
  • hallituksen jäsen  Esa Suominen
  • hallituksen jäsen Martti Korpiranta

Sveitsin Ystävät Kainuussa pyytää jäseniään lähettämään sähköpostiosoitteensa Sveitsin Ystävien toimistoon sys(at)sveitsi.fi sekä sihteerille. Sähköpostiosoitetta käytetään ainoastaan jäsenten tiedottamiseen Sveitsin Ystävien tapahtumista eikä julkaista tai luovuteta eteenpäin.

kansallispäivä_kainuu

Toimintasuunnitelma 2019

 

16.2.2019 klo:13.00 Ystävänpäivän Cafe tapaaminen, Paikka: Teehuone Tsaikka, Kajaani.

– Keskustellaan tulevan vuoden tapahtumista.

23.3. Vuosikokous klo:13.00. Paikka: Teehuone Tsaikka, Kajaani

9.8. Kansallispäivän juhla, Paikka: Ärjän saari.

-Siirrytään venekuljetuksella saareen. Vaelletaan saaren ympäri kulkeva näköalapolku. Nautitaan retkieväät Oulujärven upeita maisemia ihastellen.

25.10 Cine Suisse, Elokuvailta, paikka tarkentuu myöhemmin

13.12. St. Niklauksen juhla ja pikkujoulu. Paikka: Ravintola Wanha Kerho/vast.

-Nautitaan jouluateria ja keskustellaan jouluviettotavoista ja perinteistä eri maissa. Alustus joltakin jäseneltä?

Huom! Päivämäärät ja kellonajat ovat alustavia kaavailuja, jotka tarkentuvat myöhemmin.

Menneitä tapahtumia

Lokakuu 26.10. Perjantai klo 18 / Ciné Suisse elokuva

Katsotaan sateisen syksyn iloksi sveitsiläinen kepeä komediaelokuva Flitzer (2017). Elokuva esitetään alkuperäiskielellä sveitsinsaksaksi englanninkielisillä tekstityksillä. Esityksen ohessa on tarjolla pientä purtavaa ja keskustelua elokuvasta ja ajankohtaisista asioista. Tervetuloa uudet ja vanhat jäsenet! Osoite: Kauppakatu 1, kellarikerros, Kajaani.

Joulukuu 13.12. Torstai 17.30 / St. Niklauksen juhla & pikkujoulu

Perinteinen Raclette. Paikka: Alustavasti jonkun jäsenen kotona

kainuu2

(Videolupa 4.11.2014 Riku Karjalainen)


 Menneitä tapahtumia 2017, 2016, 2018…

11.9.2018 Esitelmä “Sveitsin monimuotoisuus & sveitsiläisten naisten katolinen kuuliaisuus”

Esitelmätilaisuus järjestettiin Kaukametsän auditoriossa klo 18.00 alkaen.
Keskustelutilaisuuden avasi Seppo Haario esitelmöiden kattavasti sveitsiläisestä yhteiskunnasta. Sveitsiläiseen päätöksentekoon kuuluu suora demokratia, jossa kansanäänestyksiä toteutetaan usein. Äänestyksen toteuttamistapa tuli tutuksi.

Inkeri Stuckin esitelmä rakentui kiintoisan, hänen vasta kääntämänsä, teokseen Karnevaalit rukousnauhassa ympärille. Kirja kertoo tarinoita Wallisin kantonin naisten elämästä nyt ja ennen. Esitelmä sisälsi lukunäytteitä teoksesta ja osallistujien kysymyksistä virinnyttä mielenkiintoista keskustelua. Havaittiin, että uskonnolla on ollut sveitsiläisessä elämänmenossa maaseudulla tärkeä merkitys, mutta nykyisin se ei enää näy arjessa samalla tavoin. Kaukametsä tarjosi tilaisuudelle hienot puitteet. Kirjoja päätyi monelle mukaan kotilukemiseksi ja sitä on löydettävissä jatkossa myös Kajaanin kirjastosta.

Parhaimmat kiitokset kaikille mukana olleille. Sveitsiläinen kulttuuri tuli tutummaksi.
Kuvat saa suuremmaksi klikkaamalla

Paikalla oli 24 henkilöä

Seppo Haario puhumassa

Inkeri Stucki

17.2.  Lauantai  klo 13 / Ystävänpäivä Café 17.2.
Paikka: Kajaani, Teehuone Tsaikka. Lyhyt teemaesitys Sveitsistä jäsenen pitämänä. Tietoisku seuran toiminnasta ja Sveitsistä.

12.4.  Torstai klo 18 / Vuosikokous, Sääntömääräiset asiat

8.6. Perjantai klo 16.30 / Sveitsiläisten Mannerheim-upseeristipendiaattien vierailu
Kantahenkilökuntaan kuuluva majuri Yoann Poffet ja miliisiupseeri kapteeni (reservinupseeri) Beat Dünner pitivät esitelmän Kajaanissa 8.6.

Elokuu 9.8. Torstai / Vaellus ja kansallispäivän juhla
Vaelluskohteena oli  Akkovaaran nuotiopaikka, Koutaniemi- Vuoreslahti, Kajaani.
Vaellusreittejä oli kaksi: Pitkä 6 km/suunta ja lyhyt 500 m/ suunta.

2017 Helmikuu / Ystävänpäivä Café lauantaina 11.2.2017

Paikka: Kajaani Teehuone Tsaikka, Kauppakatu. Puheenjohtajan esitelmä Graubündenissa sijaitsevasta perinteikkäästä Breda – Bergün:in seitsemän kilometrin pituisesta puukelkkailuradasta. Tarjoilu ja keskusteluja.
Sveitsiläinen talvinen puukelkkailu tuli tunnetuksi suuremmalle yleisölle. Miellyttäviä keskusteluja ja uusia osallistujia.

mäenlasku_kainuu

Maalis- syyskuu  / Juustomestarin vierailu ei toteutunut.

Tutustuminen juustolaan siirtyi tulevaisuuteen. Hienoa on se, että sveitsiläinen juustobisnes on Suomessa kasvussa – juustola laajentaa Mouhijärvellä.

Huhtikuu  /  Sveitsiläisten upseeristipendiaattien vierailu,  24.4. klo 16.30

Sveitsiläisten upseerien vierailu Kajaanissa seuramme vieraina toteutui Kartanohotelli Karolineburgissa. Paikalla oli kaksi sveitsiläistä upseeria, kapteenit  Thierry Martin sekä  Mathias Maurer, jotka pitivät englanniksi esitelmän sveitsiläisestä viranomaisyhteistyöstä ja pakolaiskriisistä. Jäsenistön lisäksi muut osallistujat olivat Kainuun Prikaatin henkilökuntaa, Tunturikerho Oktan jäseniä tai muita kiinnostuneita. Illassa kuultiin uteliasta keskustelua. Näyttävä perinnetapahtuma.

upseerit_kainuu

Heinäkuu / Sveitsiläinen Flamencoesitys Kuhmon 18.7.  

Sveitsiläinen flamencotanssija Bettina Castaño esiintyiKuhmon kamarimusiikkifertivaaleilla  www.kuhmofestival.fi

Elokuu   /      Vuoristovaellus ja kansallispäivän juhla

Paikka: Kettumäen kota, Vuokatin vaarat, Sotkamo
Juhlistimme kansallispäivää pienimuotoisella retkeilyllä Vuokatinvaaralle keskiviikkona 2.8.2017 klo 16 alkaen. Toinen ryhmä kokoontui lumilautatunnelin parkkipaikalle vaeltaen pururataa neljä kilometriä suuntaansa Vuokatin vaaran kautta Kettumäen kodalle, toisen ryhmän aloittaessa entisen Emäntäkoulun pihasta samaiseen Kettumäkeen kilometrin matkan tunnelmalliselle kota-aterialle. Tarjolle oli katettu valmiiksi salaattipäivällinen juustojen ja makkaroiden sekä jälkiruoan kera. Juomana raikas Rivella.
Kohtaamamme vaeltajat hämmästyivät, mitä ystävälliseen Grüezi-tervehdykseemme tulisi vastata.

Marraskuu / Ciné Suisse elokuvailta Kauppakatu, Kajaani

Katsottiin alkutalven iloksi sveitsiläinen menestyselokuva ”Die Göttliche Ordnung” vuodelta 2017. Elokuva oli alkuperäiskielellä (sveitsinsaksaksi), englanninkieliset tekstit. Keskustelua. Tarjoilu toteutettiin koktail-hengessä: hedelmiä, viiniä ja juustoa.

Joulukuu  /  Pikkujoulut & St. Niklauksen juhla, Kajaani

Juhlistimme St. Niklausta ja seuran pikkujouluja. Ohjelmassa oli mm. Fondue & Fendant, sveitsiläinen perinneruokakoulutus hallituksen uusille jäsenille sekä koukuttava nosturileikkityömaa lapsille ja lapsenmielisille. Keskusteluja. Lämmin perinnetapahtuma.


2016 Helmikuu / Ystävänpäivän Sveitsi Café lauantaina 13.2.2016 Kajaanissa.

Kuulimme Barbara Rautiaisen erinomaisen omakohtaisen esitelmän Baselin perinteikkäästä Fasnacht-karnevaaliviikosta, joka oli juuri parhaillaan alkamassa.

Huhtikuu / Matkakuvien katseluilta 16.4.2016 Sotkamo

Katseltiin matkakuvia omista Sveitsin reissuista. Saatiin vinkkejä matkojen suunnitteluun tai liennytystä Sveitsin kaipuuseen. (Kajaaniin suunniteltu tutustuminen Sveitsiläisten juustojen valmistukseen sveitsiläisen juustomestarin johdolla peruuntui itse mestarin kiireiden vuoksi.)

Toukokuu 15.5. sunnuntai klo 16

Sveitsiläisten upseeristipendiaattien luento, Raatihuone Kajaani Aiheena Sveitsin maanpuolustus ja maahanmuutto- ja pakolaistilanne.

Elokuu        Sveitsin kansallispäivän 1.8. juhlistaminen patikoinnin ja ruokailun merkeissä

Paikka: Ulkoilma, Kajaani Pöllyvaaran luontopolku & Karolineburg. Lyhyen patikkaretken päätteeksi evästeltiin sveitsiläisen ruuan merkeissä viihtyisässä puutarhassa Karolineburgin kaupunginosassa.

Marraskuu / Ciné Suisse / 28.11. maanantai klo 18

Elokuvailta. Katsottiin alkutalven iloksi klassinen sveitsiläinen elokuva Heidi uudelleenfilmatisointina vuodelta 2015. Elokuva oli alkuperäiskielellä (sveitsinsaksaksi), englanninkieliset tekstit. Keskustelua. Tarjoilu toteutettiin elokuvan hengessä: mm. Milchmöcke ja juusto. Paikka: Kajaani

Joulukuu / St. Niklauksen juhla / 13.12.tiistai klo 17.30

Juhlistimme St. Niklausta ja seuran pikkujouluja. Ohjelmassa oli mm. Raclette, musiikkiesitys sekä mainio arkkitehtuurinen palikkapeli lapsille ja lapsenmielisille. Keskusteluja. Paikka: Rinnekatu, Kajaani

stniklaus_kainuu