Sveitsin Ystävät Kainuussa

Yhteystiedot

  • puheenjohtaja Martti Korpiranta 0400 686352, martti.korpiranta(a)gmail.com
  • varapuheenjohtaja Helinä Turtinen
  • sihteeri Ilkka Mankinen
  • rahastonhoitaja Katrin Riess-Gomringer
  • hallituksen jäsen Esa Suominen
  • hallituksen jäsen  Ville Widgren
  • Sveitsin Ystävät Kainuussa pyytää jäseniään lähettämään sähköpostiosoitteensa Sveitsin Ystävien toimistoon sys(at)sveitsi.fi sekä sihteerille. Sähköpostiosoitetta käytetään ainoastaan jäsenten tiedottamiseen Sveitsin Ystävien tapahtumista eikä julkaista tai luovuteta eteenpäin.

kansallispäivä_kainuu

Toimintasuunnitelma 2021

20.3. Vuosikokous, sääntömääräiset asiat

Elokuu Vaellusretki ja kansallispäivän juhla

5.8. Perinteistä patikointia Arppen muistometsän retkipolulla. Patikkaretken päätteeksi evästely sveitsiläisen ruuan merkeissä Sveitsin kansallispäivää juhlistaen.
Paikka: Ulkoilma, vaelluskohde on luonnontilainen suojelumetsä, reitin pituus noin 2 km.

Lokakuu Ciné Suisse elokuvailta

22.10. Katsotaan sateisen syksyn iloksi hyvä sveitsiläinen elokuva. Keskustelua. Tarjoilu.

Joulukuu St. Niklauksen juhla & pikkujoulu

9.12. Perinteinen jouluateria tai vaihtoehtoisesti jotain muuta hyvää. Paikka: Alustavasti paikallinen ravintola.

Menneitä tapahtumia

9.8.2019 Retki Ärjän saareen   

Sveitsin ystävät Kainuussa järjesti Sveitsin kansallispäivän vieton kunniaksi retken Ärjän saareen perjantaina 9.8.2019. Tapahtuma oli suunnattu sekä jäsenille että toiminnastamme kiinnostuneille henkilöille. Kaunis elokuinen perjantai-ilta innosti retkelle mukaan yhteensä 16 henkilöä – vauvasta vaariin. Luonnollisesti Oulujärvi Ky yritys järjesti meille turvallisen venekuljetuksen saareen ja takaisin.

Ärjänsaari on Metsähallituksen hallinnassa oleva luonnonsuojelualue ja on luontokohteena yksi Oulujärven helmistä. Saari on kehittynyt viime vuosina monipuoliseksi retkeilykohteeksi.

Aloitimme retken tervehtimällä saaressa olevia lampaita, joita lammaspaimenet vuoroviikoin saaressa hoitavat. Hyvin näyttivät lampaat viihtyvän saaren lammaslaitumella. Lampaiden tervehtimisen jälkeen suuntasimme kävelyretkelle saaren polkuverkostoille. Suurin osa retkelle osallistuneista valitsi lyhyen rengasreitin kuljettavaksi, mutta pidemmällekin reitille saatiin kaksi osallistujaa. Jyrkähköillä törmillä kierteleviltä helppokulkuisilta poluilta aukesi kuvankauniit maisemat Oulujärvelle. Maisemia ihastellen ja mukavia vaellustarinoita toisillemme jakaen matka eteni joutuisasti kohti retkieväiden syöntipaikkaa.

Sadekuuro alkoi juuri sopivasti, kun aloimme levitellä retkieväitä katoksen suojassa. Paistoimme evääksi grillimakkaraa peri suomalaiseen tapaan, mutta Appenzellerin juustot ja Raclette viipaleet toivat tuulahduksen Sveitsin ruokamaailmasta. Eväspaikalla saattoi kuulla ainakin suomen, englannin ja saksan kielistä puheensorinaa. Kansainvälinen joukkomme kokoontui lopuksi yhteiskuvaan ja oli aika hyvästellä Ärjän saari.

Kiitokset kaikille osallistujille! Ensi vuonna vietetään taas reipas ulkoilupäivä uudessa lähiretkeilykohteessa.

Helinä

Retkeläiset

Ärjä veneestä

Lampaat

kainuu2

(Videolupa 4.11.2014 Riku Karjalainen)


 Menneitä tapahtumia 2017, 2016, 2018…

11.9.2018 Esitelmä “Sveitsin monimuotoisuus & sveitsiläisten naisten katolinen kuuliaisuus”

Esitelmätilaisuus järjestettiin Kaukametsän auditoriossa klo 18.00 alkaen.
Keskustelutilaisuuden avasi Seppo Haario esitelmöiden kattavasti sveitsiläisestä yhteiskunnasta. Sveitsiläiseen päätöksentekoon kuuluu suora demokratia, jossa kansanäänestyksiä toteutetaan usein. Äänestyksen toteuttamistapa tuli tutuksi.

Inkeri Stuckin esitelmä rakentui kiintoisan, hänen vasta kääntämänsä, teokseen Karnevaalit rukousnauhassa ympärille. Kirja kertoo tarinoita Wallisin kantonin naisten elämästä nyt ja ennen. Esitelmä sisälsi lukunäytteitä teoksesta ja osallistujien kysymyksistä virinnyttä mielenkiintoista keskustelua. Havaittiin, että uskonnolla on ollut sveitsiläisessä elämänmenossa maaseudulla tärkeä merkitys, mutta nykyisin se ei enää näy arjessa samalla tavoin. Kaukametsä tarjosi tilaisuudelle hienot puitteet. Kirjoja päätyi monelle mukaan kotilukemiseksi ja sitä on löydettävissä jatkossa myös Kajaanin kirjastosta.

Parhaimmat kiitokset kaikille mukana olleille. Sveitsiläinen kulttuuri tuli tutummaksi.
Kuvat saa suuremmaksi klikkaamalla

Paikalla oli 24 henkilöä

Seppo Haario puhumassa

Inkeri Stucki

17.2.  Lauantai  klo 13 / Ystävänpäivä Café 17.2.
Paikka: Kajaani, Teehuone Tsaikka. Lyhyt teemaesitys Sveitsistä jäsenen pitämänä. Tietoisku seuran toiminnasta ja Sveitsistä.

12.4.  Torstai klo 18 / Vuosikokous, Sääntömääräiset asiat

8.6. Perjantai klo 16.30 / Sveitsiläisten Mannerheim-upseeristipendiaattien vierailu
Kantahenkilökuntaan kuuluva majuri Yoann Poffet ja miliisiupseeri kapteeni (reservinupseeri) Beat Dünner pitivät esitelmän Kajaanissa 8.6.

Elokuu 9.8. Torstai / Vaellus ja kansallispäivän juhla
Vaelluskohteena oli  Akkovaaran nuotiopaikka, Koutaniemi- Vuoreslahti, Kajaani.
Vaellusreittejä oli kaksi: Pitkä 6 km/suunta ja lyhyt 500 m/ suunta.

2017 Helmikuu / Ystävänpäivä Café lauantaina 11.2.2017

Paikka: Kajaani Teehuone Tsaikka, Kauppakatu. Puheenjohtajan esitelmä Graubündenissa sijaitsevasta perinteikkäästä Breda – Bergün:in seitsemän kilometrin pituisesta puukelkkailuradasta. Tarjoilu ja keskusteluja.
Sveitsiläinen talvinen puukelkkailu tuli tunnetuksi suuremmalle yleisölle. Miellyttäviä keskusteluja ja uusia osallistujia.

mäenlasku_kainuu

Maalis- syyskuu  / Juustomestarin vierailu ei toteutunut.

Tutustuminen juustolaan siirtyi tulevaisuuteen. Hienoa on se, että sveitsiläinen juustobisnes on Suomessa kasvussa – juustola laajentaa Mouhijärvellä.

Huhtikuu  /  Sveitsiläisten upseeristipendiaattien vierailu,  24.4. klo 16.30

Sveitsiläisten upseerien vierailu Kajaanissa seuramme vieraina toteutui Kartanohotelli Karolineburgissa. Paikalla oli kaksi sveitsiläistä upseeria, kapteenit  Thierry Martin sekä  Mathias Maurer, jotka pitivät englanniksi esitelmän sveitsiläisestä viranomaisyhteistyöstä ja pakolaiskriisistä. Jäsenistön lisäksi muut osallistujat olivat Kainuun Prikaatin henkilökuntaa, Tunturikerho Oktan jäseniä tai muita kiinnostuneita. Illassa kuultiin uteliasta keskustelua. Näyttävä perinnetapahtuma.

upseerit_kainuu

Heinäkuu / Sveitsiläinen Flamencoesitys Kuhmon 18.7.  

Sveitsiläinen flamencotanssija Bettina Castaño esiintyiKuhmon kamarimusiikkifertivaaleilla  www.kuhmofestival.fi

Elokuu   /      Vuoristovaellus ja kansallispäivän juhla

Paikka: Kettumäen kota, Vuokatin vaarat, Sotkamo
Juhlistimme kansallispäivää pienimuotoisella retkeilyllä Vuokatinvaaralle keskiviikkona 2.8.2017 klo 16 alkaen. Toinen ryhmä kokoontui lumilautatunnelin parkkipaikalle vaeltaen pururataa neljä kilometriä suuntaansa Vuokatin vaaran kautta Kettumäen kodalle, toisen ryhmän aloittaessa entisen Emäntäkoulun pihasta samaiseen Kettumäkeen kilometrin matkan tunnelmalliselle kota-aterialle. Tarjolle oli katettu valmiiksi salaattipäivällinen juustojen ja makkaroiden sekä jälkiruoan kera. Juomana raikas Rivella.
Kohtaamamme vaeltajat hämmästyivät, mitä ystävälliseen Grüezi-tervehdykseemme tulisi vastata.

Marraskuu / Ciné Suisse elokuvailta Kauppakatu, Kajaani

Katsottiin alkutalven iloksi sveitsiläinen menestyselokuva ”Die Göttliche Ordnung” vuodelta 2017. Elokuva oli alkuperäiskielellä (sveitsinsaksaksi), englanninkieliset tekstit. Keskustelua. Tarjoilu toteutettiin koktail-hengessä: hedelmiä, viiniä ja juustoa.

Joulukuu  /  Pikkujoulut & St. Niklauksen juhla, Kajaani

Juhlistimme St. Niklausta ja seuran pikkujouluja. Ohjelmassa oli mm. Fondue & Fendant, sveitsiläinen perinneruokakoulutus hallituksen uusille jäsenille sekä koukuttava nosturileikkityömaa lapsille ja lapsenmielisille. Keskusteluja. Lämmin perinnetapahtuma.


2016 Helmikuu / Ystävänpäivän Sveitsi Café lauantaina 13.2.2016 Kajaanissa.

Kuulimme Barbara Rautiaisen erinomaisen omakohtaisen esitelmän Baselin perinteikkäästä Fasnacht-karnevaaliviikosta, joka oli juuri parhaillaan alkamassa.

Huhtikuu / Matkakuvien katseluilta 16.4.2016 Sotkamo

Katseltiin matkakuvia omista Sveitsin reissuista. Saatiin vinkkejä matkojen suunnitteluun tai liennytystä Sveitsin kaipuuseen. (Kajaaniin suunniteltu tutustuminen Sveitsiläisten juustojen valmistukseen sveitsiläisen juustomestarin johdolla peruuntui itse mestarin kiireiden vuoksi.)

Toukokuu 15.5. sunnuntai klo 16

Sveitsiläisten upseeristipendiaattien luento, Raatihuone Kajaani Aiheena Sveitsin maanpuolustus ja maahanmuutto- ja pakolaistilanne.

Elokuu        Sveitsin kansallispäivän 1.8. juhlistaminen patikoinnin ja ruokailun merkeissä

Paikka: Ulkoilma, Kajaani Pöllyvaaran luontopolku & Karolineburg. Lyhyen patikkaretken päätteeksi evästeltiin sveitsiläisen ruuan merkeissä viihtyisässä puutarhassa Karolineburgin kaupunginosassa.

Marraskuu / Ciné Suisse / 28.11. maanantai klo 18

Elokuvailta. Katsottiin alkutalven iloksi klassinen sveitsiläinen elokuva Heidi uudelleenfilmatisointina vuodelta 2015. Elokuva oli alkuperäiskielellä (sveitsinsaksaksi), englanninkieliset tekstit. Keskustelua. Tarjoilu toteutettiin elokuvan hengessä: mm. Milchmöcke ja juusto. Paikka: Kajaani

Joulukuu / St. Niklauksen juhla / 13.12.tiistai klo 17.30

Juhlistimme St. Niklausta ja seuran pikkujouluja. Ohjelmassa oli mm. Raclette, musiikkiesitys sekä mainio arkkitehtuurinen palikkapeli lapsille ja lapsenmielisille. Keskusteluja. Paikka: Rinnekatu, Kajaani

stniklaus_kainuu