Chästeilet Justistal – Berner Oberland

marraskuu 9, 2015, Mia Lanz

Kuva3

Maukkaista juustoistaan tunnettu Sveitsi tuottaa korkealaatuista maitoa ihanteellisissa olosuhteissa Alpeilla, missä ilma on puhdasta ja raikasta, niityt reheviä ja yrttipitoisia.

Ende des Alpsommers Berner Oberlandissakin valmistaudutaan syksyllä suureen juhlaan, kun lehmät ja paimenet palaavat juustojen kanssa kesälaitumilta takaisin kotikylään. Alppiosuuskuntien yhdistys Justistalissa päättää paikallisen juhlan päivämäärän. Tänä vuonna Justistalin Chästeilet eli laitumilta paluu -juhlaa, joka muualla saksankielisessä Sveitsissä tunnetaan nimellä Alpabzug, vietettiin perjantaina 18. syyskuuta.

Justistal myytiin yli 700 vuotta sitten paroni Walter von Eschenbachin taholta Interlakenin luostarille. Sigriswilin ja Beatenbergin maanviljelijät saivat laiduntaa maita vuokrasopimuksella ja pian alueelle syntyi alppiosuuskuntia, joita seudulla on nykyään yhdeksän.

Chästeilet-perjantai alkaa aamuvarhaisella matkalla Justistaliin. Lähikuntien alue on rauhoitettu yleiseltä autoliikenteeltä ja paikalle saavutaan kävellen tai traktorien vetämissä vaunuissa, jotka on koristeltu kukkasin ja värillisin nauhoin.

Yhteistä suurelle karavaanille on se, että väliajoin pysähdytään laulamaan ja jodlaamaan. Erityisesti matkan varrella olevassa tunnelissa laulu kaikuu komeasti ja paikalle saapuneet patikoijat yhtyvät tuttuun lauluun. Repusta kaivetaan viinipullo ja siitä tarjotaan kanssamatkustajille siemaus pieneen mukiin, joka jokaisella aikuisella on taskussaan. Kun saavutaan Justistaliin, on aika tervehtiä tuttuja ja vaihtaa kuulumisia. Paikalla on kojuja, joista voi ostaa juotavaa sekä juusto- ja Bratwurst-aterioita.
Tapahtuma ei ole turisteille järjestetty show vaan aito maanviljelijöiden syyskokoontuminen, jossa seuraavana ohjelmassa on juustojen jako. Laskutoimituksissa käytetään vanhoja mittoja Saum (200 kg maitoa) ja Los (4 Säume).

Juustot on tuotu alppiniityiltä laaksoon ja jaetaan lehmien omistajille maidontuoton mukaan. Jos lehmä on alppikesän aikana tuottanut 1600 kiloa maitoa, on lehmän omistajalla oikeus 135 kiloon juustoa. Alppilaitumen paimenet ovat perheineen paikalla ja voidaan aloittaa juustokiekkojen kuljetus ketjussa, johon kaikki halukkaat saavat osallistua.

Kuva4

Kuva5

Laidunkauden juhlallisessa päätösseremoniassa kuullaan musiikkiesityksiä ja vilkuillaan vuorille. Pian alkaa rinteestä kuulua tuttu lehmänkellojen kumahtelu, kun karja laskeutuu rauhallisesti Justistalin ylänavettaan. Siellä maanviljelijät tapaavat lehmiään ja osallistuvat niiden koristeluun näyttävin kukkaseppelein.
Justistalin alppikulkueen järjestys on sovittu ja jokainen osuus-kunta liittyy mukaan vuorollaan. Vieraat ja ystävät osallistuvat tutun maanviljelijän kanssa näyttävään kulkueeseen, joka matkaa Berner Oberlandin upeita vuoristoteitä alas Sigriswiliin ja Beatenbergille.

Kuva1

Kuva2

Turkulais-sveitsiläinen seurueemme vietti ikimuistoisen päivän paikallisen maanviljelijän Werner Schmockerin kutsuvieraina ja talutti juhlapäivän päätteeksi Viola-lehmän takaisin kotinavettaan viiden kuukauden pituiselta alppikesälomaltaan.

Järjestän ensi kesänä matkan Berner Oberlandiin.
Tervetuloa matkalle tutustumaan Violaan ja Schmockerin maanviljelijäperheeseen!
Tiedustelut: lanz.mia1(at)gmail.com

Teksti ja kuvat: Mia Lanz            

Voit lukea alppikesästä ja paimenperheiden elämästä marras-kuussa 2014 Suomessa vierailleen Daniela Schweglerin toimittamasta kirjasta Traum Alp – Älplerinnen im Porträt, kirja löytyy Helsingin Saksalaisesta kirjastosta.