30 huhtikuun, 2020

Uutisia Sveitsistä

Uutisia Sveitsistä

Sveitsin kevään kansanäänestykset ovat siirtyneet Covid-19 pandemian takia syksyyn.

KANSANÄÄNESTYKSET 27.9.2020 
Kansanäänestys (aloite 31. 8. 2018) „Für eine massvolle Zuwanderung (Begrenzungs-initiative)“, SVP:n aloite henkilöiden vapaan liikkuvuuden- sopimuksen yksipuolisesta irtisanomisesta, jos maahanmuutto kasvaa holtittomasti.
Referendum (27.9.2019), muutos lakiin „Über die Jagd und den Schutz wildlebender Säugetiere und Vögel“ Vapaasti elävien nisäkkäiden ja lintujen metsästys ja suojelu.
Referendum (27.9.2019), muutos lakiin „Über die direkte Bundessteuer (DBG) (Steuerliche Berücksichtigung der Kinderdrittbetreuungskosten)“ Laki välittömästä liittovaltion verosta (lastenhoitokulujen verotus).
Referendum (27.9.2019) , muutos lakiin „Über den Erwerbsersatz für Dienstleistende und bei Mutterschaft (indirekter Gegenvorschlag zur Volksinitiative «Für einen vernünftigen Vaterschaftsurlaub – zum Nutzen der ganzen Familie) Tulonkorvaus palveluntarjoajille ja äitiydelle (epäsuora vasta-ehdotus kansanaloitteelle ”Kohtuullinen isyysloma – koko perheen eduksi”)

Referendum hallituksen päätöksestä 20.12.2019 uusien hävittäjäkoneiden hankinnasta. Sveitsin ehdokkaat ovat Saab Gripeniä lukuunottamatta samat kuin Suomella. Gripen ei ollut vielä kesällä 2019 valmis koelentoihin ja putosi näin kilpailusta.
Tarkoituksena on hankkia uusia koneita 30–40 kpl. Tarjolla ovat siis: Airbus Eurofighter, Dassault Rafale, Boeing F / A-18 Super Hornet ja Lockheed-Martin F-35A.
Koneiden hankintaan on suunniteltu CHF 6 mrd.
Lisäksi lentokoneiden, lennokkien, risteilyohjusten ja lyhyen kantaman ballististen ohjusten torjuntaan harkitaan kahta ohjusta: Eurosam SAMp/T tai USA: Raytheon Patriot. Tähän on suunniteltu käytettävän CHF 2 mrd.
Ilmapuolustuksen päätökset tehdään vuoden 2021 alkupuolella riippuen kansanäänestyksen tuloksista.

Tarkempaa tietoa 27.9. äänestyksistä, puolesta ja vastaan, saa tästä. 

COVID-19 

Sveitsissä on todettu 45 711 tartuntaa ja 2 020 menehtynyttä (lauantai 12.9. aamu, Johns Hopkins University). Luvuissa on mukana Liechtenstein. Tilanne on edelleen pahin edelleen Genèven, Ticinon, Vaudin ja Valaisin kantonissa (Neue Zürcher Zeitung 12.9. ).
Suomen tilastot 12.9. ovat 8 512 /337 (tartunnat/menehtyneet,  Johns Hopkins University).

Chilessä on edelleen todettu selvästi suurin määrä koronatartuntoja suhteutettuna maan asukaslukuun. Seuraavina tulevat Peru, Brasilia, Yhdysvallat, Israel, Kolumbia, Espanja, Argentiina, Etelä-Afrikka, Bolivia, Singapore, Saudiarabia, Dominikaaninen tasavalta, ja Ruotsi (Neue Zürcher Zeitung 10.9.).
Sveitsin tartunnoissa on ollut selvää nousua viime aikoina ja tartuntoja ovat saaneet eniten 20 – 29 vuotiaat nuoret. Viime päivinä on vuorokauden aikana tullut noin 400 – 500 uutta tartuntaa (Neue Zürcher Zeitung 12.9.)

Perussa on suurin määrä menehtyneitä asukaslukuun suhteutettuna (94,52/100 000). Seuraavina tulevat, Belgia, Espanja, Britannia, Bolivia, Ecuador, Chile, Britannia, Italia, Yhdysvallat (58,11),  Ruotsi (57,38). Sveitsi on sijalla 19 (23,72/100 000, Neue Zürcher Zeitung 10.9.).
Suomen menehtyneet ovat 6,1/100 000 (Johns Hopkins University 12.9.).

Sveitsin rajoitusten  purkaminen (swissinfo, Neue Zürcher Zeitung)

Huhtikuu 27.4. aloittivat toimintansa kampaajat, kosmetologit, fysioterapeutit, kukkakaupat sekä hammas- ja terveyskeskusten ei-kiireelliset hoidot.

Toukokuu
11.5. alkaen avattiin ala-asteen ja toisen asteen koulut, kaikki kaupat, museot, kirjastot, matkatoimistot sekä ravintolat siten, että yhdessä pöydässä saa olla korkeintaan 4 henkilöä. Korkeintaan viiden hengen urheiluharjoitukset ovat mahdollisia. Maahantulorajoituksia Sveitsiin lievennetään asteittainen. 15 uutta rajanylityspaikkaa avattiin Länsi-Sveitsissä sekä Graubündenin, Ticinon ja Solothurnin kantoneissa.
15.5. alkaen Sveitsin, Saksan ja Itävallan väliset rajat ovat olleet avoinna naimattomille pariskunnille ja niille, jotka haluavat käydä sukulaisten luona tai osallistua tärkeisiin perhetapahtumiin.
28.5. Kaikki uskonnolliset palvelut ja juhlat ovat sallittuja.
30.5. kokoontumisrajoitus nousi 30 henkilöön.

Kesäkuu
3.6.Sveitsin viranomaisten mukaan oli vielä liian aikaista poistaa maahantulorajoitukset Italian kanssa. Vain rajatyöntekijät pääsivät Sveitsiin Italiasta.
6.6. Kokoontumisrajoitus nousi 300 henkilöön. Spontaanit 30 henkilön tapaamiset ovat mahdollisia. Ravintolat ja baarit avattiin. Vapaa-ajan harrasteet ja matkailutarjonta avautuivat. Elokuvateatterit, teatterit ja eläintarhat avautuivat.
8.6. Kaikki koulut ja yliopistot avattiin.
15.6. Poistetiin rajoitukset kaikkien 27 Euroopan unionin maan sekä Islannin, Liechtensteinin, Norjan ja Britannian kanssa.
19.6. Poikkeuksellinen tila (Ausserordentliche Lage) päättyi.  Vielä ei olla normaalissa tilassa.  Sveitsissä on nyt erikoistila (Besondere Lage). Sveitsissä on epidemioiden suhteen kolme tilaa: Normale Lage, Besondere Lage ja Ausserordentliche Lage. Voit katsoa näitä tiloja  tästä.
21.6. Noin 300 ihmistä on karanteenissa oltuaan Zürichin yökerhossa tartunnan saaneen miehen kanssa.
22.6. Alle 1 000 hengen kokoontumiset ja tapahtumat ovat sallittuja, jos kontaktien jäljitys voidaan taata.
25.6. SwissCovid -kontaktien jäljityssovellus tuli saataville. 28. kesäkuuta mennessä noin 810 000 ihmistä oli ladannut sen.

Heinäkuu
6.7. Julkisessa liikenteessä on käytettävä kasvonaamioita (aikaisemmin suositus). Riskimaista Sveitsiin tulevien pitää olla 10 päivän karanteenissa, Bundesamt für Gesundheit on julkaissut listan näistä maista:
Argentiina, Armenia, Azerbaidžan, Bahrain, Valko-Venäjä, Bolivia, Brasilia, Kap Verde, Chile, Kolumbia, Dominikaaninen tasavalta, Honduras, Irak, Israel, Kosovo, Kuwait, Moldova, Pohjois-Makedonia, Oman, Panama, Peru, Qatar, Venäjä, Saudi-Arabia, Serbia, Etelä-Afrikka, Ruotsi, Turks- ja Caicossaaret sekä Yhdysvallat.

Elokuu
Yli 1 000 hengen tapahtumat ovat kielletyt lokakuuhun saakka.
Zürich, Vaud, Geneve, Basel City, Valais, Neuchâtel, Fribourg, Solothurn ja Jura ovat määränneet kasvinaamiot pakollisiksi  kauppojen sisällä.
————
Hallitus on varattu talouden tukemiseen yhteensä noin 65 miljardia CHF. Sveitsin hallitus on sopinut 14,2 miljardin CHF lisärahoituksesta työttömyysvakuutukseen ja kaksinkertaistavansa 40 CHF vaikeuksissa olevien yritysten hätälainojen määrän.  Sveitsi on esittänyt suunnitelman tarjota uusia lainoja yhteensä enintään 154 miljoonaa CHF aloittaville yrityksille.

Ilmailuala saa lähes 2 miljardia CHF. Sveitsi pyrkii turvaamaan riittävän määrän rokotteita maan 8,6 miljoonalle väestölle.

Valtiovarainministeri Ueli Maurer on varoittanut, että Sveitsin talouden pysähtyminen voi johtaa jopa 40 miljardin CHF alijäämään tänä vuonna.

Sveitsin armeija on ilmoittanut ostavansa 100 miljoonaa naamaria , jotka myydään vähittäiskauppiaille ostohintaan puutteiden korjaamiseksi. Hallituksen budjetti on CHF 400 milj (412 milj USD) erityyppisten naamioiden tarjoamiseksi.

Sveitsi on ilmoittanut CHF 400 milj suuruisesta avustuspaketista  kehitysmaille.

Ihmisten väli pitää olla vähintään 1,5 metriä. Väestöä kehotetaan noudattamaan hygienian suosituksia. Y li 65-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat ihmiset voivat poistua asunnoistaan, kunhan he toteuttavat tarvittavat varotoimet.

Isovanhemmat saavat halata alle kymmenvuotiaita lapsenlapsiaan (BAG, Bundesamt für Gesundheit).

Reserviläiset (Milizsoldaten) ovat olleet mukana koronan hallinnassa. He ovat avustaneet lääkintähuollossa, kuljetuksissa ja vartiointitehtävissä. Aseistetut sotilaspoliisit ovat avustaneet rajavalvonnassa. Toiminta on onnistunut hyvin. Reserviläiset on jo kotiutettu.

Useissa kaupungeissa (mm. Zürich, Bern, Basel, St Gallen) on ollut pieniä mielenosoituksia rajoitustoimenpiteitä vastaan.

Muita uutisia

Sveitsin valtakunnan syyttäjä Michael Lauber eronnut 
Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on ollut pitkään korruptioskandaalien kohteena. Lahjontakulttuuri alkoi jo 1970-luvulla. Sveitsiläinen Sepp Blatter (Fifan puheenjohtaja 1998–2016) ja Fifan johto on syytösten mukaan ollut osallisena korruptiossa.

Sveitsin valtakunnan syyttäjä Michael Lauber on ollut pitkään tutkinnan kohteena. Häntä syytetään siitä, että hän ei ole hoitanut velvollisuuksiaan jalkapallon korruption tutkinnassa.

Lauber oli 21.5. kahden tunnin kuulusteluissa.  Oikeusviranomaiset vaativat, että Lauberille ja Fifan nykyiselle presidentille Gianni Infantinolle esitetään rikossyytteet (Neue Zürcher Zeitung 6.6.2020). Michael Lauber erosi virastaan 26.7.2020, kun oli käynyt ilmi, että hän oli valehdellut tapaamisestaan Fifan puheenjohtajan Gianni Infantinon kanssa. Infantino on rikostutkinnan kohteena.

 

Sveitsin ylen uutisradiokanava 4 lähettää uutiset tasatunnein ja välissä raportteja Sveitsistä ja maailmalta. Kuuntele tästä.

Sveitsin television SRF:n uutisia voi katsoa tästä. 

Sveitsin uutisia (swissinfo) voi katsoa tästä.

Maakohtaiset melko ajantasaiset Johns Hopkins University tilastot (tartunnan saaneet, menehtyneet, parantuneet) saat tästä.

Sveitsin tilastoja voi seurata tästä

 

Keski-Euroopan suuret liikennesuunnitelmat  (Neue Zürcher Zeitung 28.2.)  Katso tästä.

Crypto-skandaali Sveitsissä. Yhdysvaltojen CIA ja Saksan BND ovat vuosien ajan salakuunnellet muita valtioita sveitsiläisen yrityksen Crypto AG laitteiden avulla. Sveitsi on vienyt huipputeknologiaa DDR:aan.  Skandaali koettelee myös Sveitsin puolueettomuutta.

Sveitsin SRF television sivuilla on viisi videota Crypto-skandaalista. Katso tästä.  

Neue Zürcher Zeitung 11.2. Katso tästä.

Blick  13.2. Katso tästä 

Neue Zürcher Zeitung 13.2. Sveitsin toimet Stasin kanssa: Katso tästä.

Vanhempi uutinen Zugin ja Stasin yhteyksistä, Zentralplus 28.7.1990: katso tästä. 

Muita uutisia

Hävittäjäostot sekä vastaostot ovata: katso tästä.  

Suomen koulujärjestelmä: katso tästä 

Hallitsevatko naiset pian maailmaa: katso  tästä

Saksa kielenä: katso tästä